browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Intrebari si raspunsuri pentru pescarii care vor sa intre in lumea minunata a pescuitului la musca

Posted by on November 28, 2013

Astazi o sa scriu cateva cuvinte care sper sa ii ajute pe cei care vor sa incerce pescuitul la musca, chiar daca pana acum nu am facut-o din diferite motive.

Discutand cu fratele meu Bogdan, mi-a povestit despre un coleg de-al sau cu care se intelege bine, care i-a spus ca i-ar placea sa incerce sa pescuiasca la musca, dar nu stie anumite detalii precum: ce autorizatie are nevoie, ce locuri bune exista pe langa orasul nostru (Timisoara), ce pesti se pot pescui si asa mai departe.

Trebuie sa le multumesc la ambii, pentru ca m-au ajutat sa-mi dau seama ca asta este o problema pe care o au mai multi pescari, dupa discutia cu Bogdan, am pus cap la cap si alte intrebari primite de la alti pescari.

Intradevar am inceput sa-mi amintesc si eu cat de multe intrebari aveam cand am inceput sa pescuiesc la musca in zona de ses. Norocul a fost ca am mai gasit doi “nebuni” (Florin Banu si Florin Stanculescu) impreuna cu care am trecut prin aceste perioade. Fiind o echipa de trei ne era mult mai usor, unul afla una, celalalt afla alta si ne motivam unul pe celalalt pana am inceput sa intelegem putin cate putin, ajungand partida dupa partida sa avem niste momente unice si chiar si rezultate notabile la pesti. Dupa ce ne-am initiat noi putin am dat peste “profesionisti” si anume clubul Muscaricilor din Timisoara iar dupa ce i-am cunoscut pe Muscarici totul a devenit mult mai simplu, ei sprijinindu-ne in a intelege mai bine acest sport.

Care sunt cele mai mari impedimente care pot sta in calea unui pescar care doreste sa pescuiasca la musca?

Din ce am observat eu oamenii au 3 mari preconceptii despre pescuitul la musca si o sa scriu mai jos despre fiecare cu speranta ca iti voi da mai mult curaj si de asemenea iti voi sugera anumite metode de abordare a acestor impedimente.

1. Preconceptia ca la stilul asta de pescuit au acces doar unii, care au multi bani si care au timp la discretie

Ca sa incepi sa pescuiesti la musca nu ai nevoie de un buget exagerat, se pot gasi si echipamente cu pret mic. Te invit sa-ti lasi numele si adresa de email la mine pe blog si sa parcurgi mini ghidul Tot Ce Ai Nevoie Ca Sa Incepi Sa Pescuiesti La Musca si vei putea sa-ti faci o imagine despre echipament acolo.

Tot Ce Ai Nevoie Ca Sa Incepi Sa Pescuiesti La Musca!

Introduceti numele si adresa de email in campurile de mai jos si veti primi imediat o copie a mini-ghidului !  






 

Ceea ce vreau sa transmit este ca nu e un sport impracticabil din punct de vedere financiar si cu ceva teme facute (putin studiu de piata), veti putea gasi echipament bun la preturi decente. In viitor o sa scriu mai multe articole despre echipament si comparatii intre diferite tipuri de produse.

De asemenea, din punct de vedere al timpului necesar, alaturi de pescuitul la spinning este foarte avantajos. Ma refer ca primavara, vara si toamna cand zilele sunt mai lungi, lejer se poate merge la  o partida de 3 ore dupa ce am iesit de la lucru. Mai ales ca in zilele calde nu mai pierdem timpul cu echipamentul, fiind suficient sa avem o pereche de pantaloni scurti, un tricou si papuci in picioare, sa ne realizam montura si putem incepe. Personal, pe perioada verii, dupa ce parchez masina langa locul de pescuit in 15 minute de regula sunt in apa si pescuiesc. Deci este cel mai convenabil tip de pescuit din punct de vedere al timpului si se poate practica si in zilele saptamanii cate 2-3 ore ca sa ne facem “damblaua”. De multe ori lunea cand aveam o zi grea, dupa serviciu mergeam 2 ore la pescuit si ma simteam ca in weekend. Va invit sa incercati.

Cunosc tipi care au dorit sa se apuce si nu au stat la discutie, au plecat la drum, si-au cumparat un bat (unii pe cel mai ieftin), o mulineta si restul de necesare de baza, au inceput sa intrebe in stanga si in dreapta si pana la urma au reusit. E adevarat ca nu e cea mai usoara cale si de multe ori poate fi frustranta, daca nu ai pe langa tine cativa pescari la musca care sa te poata indruma corespunzator. Tocmai din aceste motive am ales sa scriu cateva cuvinte referitoare la acest subiect.

Riscul pe care l-am observat aici este ca e posibil, datorita faptului ca nu ai pe cine sa intrebi si datorita faptului ca nu ai rezultate imediate, sa te lasi de acest stil de pescuit inainte sa-i descoperi magia. Am un prieten care a trecut prin asta si cu care si acum glumesc pe subiect, cert este ca el nu o sa mai pescuiasca la musca si sincer imi pare foarte rau de fiecare data cand ma gandesc la asta.

Cealalta categorie de pescari sunt cei care isi fac temele temeinic inainte de a incepe sa pescuiasca la musca, adica se intereseaza la modul perfectionist despre cat mai multe detalii si abia dupa ce considera ei ca au majoritatea elementelor sub control decid sa treaca la actiune.

Riscul aici este de alta natura si anume, datorita informarii “excesive” se intarzie debutul fata de planul initial dar de regula acest tip de pescari nu se mai lasa de pescuitul la musca din cate am observat eu.

Consider ca daca gasim un echilibru intre cele doua situatii, parcursul va fi foarte natural.

Sa revenim la impedimente.

2. Preconceptia ca pentru a pescui la musca e nevoie de abilitati speciale pe care nu oricine le are

Va rog sa nu credeti nicio secunda ca pentru a pescui la musca este nevoie de abilitati speciale sau de buget special sau de conditie fizica speciala. Pescuitul la musca poate fi practicat de orice persoana care doreste acest lucru. Bineinteles ca daca beneficiem de un buget mai mare si de o conditie fizica mai buna pescuitul devine mai lejer si mai placut. Cat despre abilitatile speciale acestea pot fi  dezvoltate doar prin antrenament. In general la pescuitul la musca, abilitatile se refera la casting (modalitatea prin care reusim sa lansam mustele in locul dorit), la cititul apei si la folosirea mustelor potrivite.

Dupa cum va puteti da seama, ca in orice alt domeniu toate cele trei se dezvolta prin antrenament. Adaug aici si conditia fizica care de asemenea poate fi crescuta prin antrenament.

Am ales sa defalchez aceste “impedimente” in parti cat mai mici pentru a va putea da seama ca de fapt nu sunt “impedimente” si sunt doar niste pasi care trebuie parcursi.

A. Castingul – Castingul se refera la lansarea snurului de musca. Este o abilitate pe care orice pescar la musca trebuie sa o stapaneasca la un nivel de baza pentru a putea pescui la musca. Va asigur ca un nivel de inceput se poate atinge in 2 ore de antrenament cu o persoana care va poate explica si arata miscarile necesare si care va poate spune ce anume trebuie sa perfectionati.

Cand spun nivel de baza ma refer la situatia ideala cand pescarul are in fata apa, in spate nu are obstacole si poate executa “casting normal”  situatie in care distanta la care lanseaza in fata trebuie sa fie disponibila si in spate. Cu alte cuvinte daca vreau sa lansez la o distanta de 15 m ca sa asez mustele in locul dorit, in spate trebuie sa am de asemenea 15 m disponibili fara obstacole unde pot intinde snurul prin aer. Miscarea din fata este identica cu cea din spate, ele sunt simetrice, de aceea am nevoie de spatiu si in spate. Bineinteles ca aceste situatii ideale nu le vom gasi intotdeauna la pescuit, tocmai de aceea trebuie sa ne imbunatatim castingul de fiecare data cand avem ocazia prin antrenament. Exista tehnici de casting si pentru situatiile mai “grele” cum ar fi cand avem copaci in spate, dar ca sa putem stapani acele tehnici trebuie sa o luam cu inceputul.

Cum vad eu depasirea etapei de deprindere cu castingul?

Rog un prieten/coleg/cunoscut/coleg de pe un forum, care pescuieste deja la musca sa ma insoteasca 2-3 ore la o partida de pescuit sau chiar intrun parc si sa-mi arate casting. Cunoscand multi pescari la musca pot sa va spun ca persoana pe care o veti ruga sa va arate aceste lucruri, o va face cu PLACERE, deci sa nu va imaginati ca deranjati pe cineva, peste o perioada voi o sa fiti in locul celor care predau si alti o sa fie cei ce va roaga sa le aratati, deci e de dorit sa dati mai departe cand veti avea ocazia.

Dupa ce am inteles ce mi-a spus si am vazut cum se face (pot chiar sa-mi iau notite) nu imi ramane decat sa ma antrenez de cate ori am ocazia. Prin antrenament o sa intelegem pas cu pas din ce in ce mai mult. Antrenamentul poate fi facut direct pe apa la pescuit, acolo confruntandu-va cu situatii concrete, veti fi nevoiti sa evoluati.

O alta metoda de a deprinde tehnica este prin vizionarea filmuletelor educative ce se gasesc pe internet.

B.”Cititul apei” – Aceasta abilitate este la fel de complexa ca si castingul si se poate deprinde prin experienta. Bineinteles ca pestii se vor situa in locurile cele mai convenabile pentru ei din punctul de vedere al abundentei hranei, al protectiei fata de pericole si al calitatii apei. Pescarii cu rezultate foarte bune au ajuns sa simta aceste lucruri si citesc apa instinctiv stiind unde sa caute pestii si nepierzand timpul cu locuri neproductive. Tin sa subliniez ca nimeni nu stie de la nastere aceste lucruri ci le deprinde prin antrenament si le afla de la pescarii experimentati. De asemenea se pot afla multe si citind despre acest subiect. Oricum acest aspect se aplica la orice stil de pescuit, nu numai la pescuitul la musca.

C.Folosirea mustelor potrivite – Despre acest subiect nu spun mai mult de cateva cuvinte. Pescarii cu experienta care au ani de pescuit in spate, au observat an dupa an, anotimp dupa anotimp, mustele potrivite pe un anumit rau, sau mustele potrivite intro anume perioada, deci este evident ca si acest lucru se deprinde prin experienta si prin testat si schimbat muste cat mai des. Aici o sa intampinati cele mai mari greutati in a afla informatii de la pescarii experimentati, dar se poate. In alta ordine de idei daca ati observat ca o musca functioneaza mult mai bine decat celalalte, notati-va undeva modelul, perioada in care a functionat si apa unde pestii au raspuns la musca respectiva. Pe acest site gasiti mai multe exemple de muste artificiale, instructiuni pas cu pas despre cum se leaga si la ce pesti dau rezultate.

De multe ori un pescar nu va va spune ce muste sunt bune, decat poate cand va fi convins ca veti elibera pestii si veti avea mare grija cui transmiteti mai departe informatia. Totul pentru protectia raului si a pestilor. E adevarat ca avand o musca potrivita se pot face ravagii pe un rau, din acest motiv nu se discuta prea mult despre muste, public.

Nici la pescuitul stationar sau spinning nu se pot obtine usor informatii despre ce momeala e preferata de pesti sau care voblere sau linguri sunt mai prinzatoare.

3. Neclaritatile si ambiguitatile din legile privind pescuitul in apele de munte a dus la parerea ca e complicat sa pescuiesti la musca chiar si din punct de vedere legal.

Daca discutam de pescuitul la musca in apele de ses lucrurile nu sunt deloc complicate, cu permisul de pescuit normal, se poate pescui la musca in toate apele publice respectand bineinteles perioadele de prohibitie.

Lucrurile sunt putin mai complicate in ceea ce priveste pescuitul in apele de munte.

In Romania in apele de munte se gasesc pastravi, lipani, lostrita si coregon (coregonul mai mult in lacurile de munte). Cele mai cautate specii sunt pastravul (se gasesc toate cele trei variatii ale speciei, si anume: indigen, fantanel, curcubeu) si lipanul. Pescuitul la lostrita este interzis de foarte multi ani si din pacate de 2-3 ani este interzis si pescuitul la lipan. Coregonul este destul de complicat de pescuit la musca, deoarece din putinele informatii pe care le am despre acest misterios salmonid, el sta pe fundul lacurilor la adancimi destul de mari ceea ce il face o tinta grea pentru pescarii la musca.

Acestea fiind spuse, am cam ramas cu optiunea pescuitului la musca la pastrav ca tinta pentru apele de munte, atata vreme cat pescuitul lipanului va fi interzis.

In general apele de munte erau in grija institutiei RomSilva iar RomSilva la randul ei reprezentata prin Ocolul Silvic cel mai apropiat de rau, care administra raul si efectua controale pe apa. In ultimii ani lucrurile au ajuns sa fie foarte incurcate nemaifiind prea clar cine are drept de control pe apa si cine administreaza raul. Cu alte cuvinte pe foarte multe ape de munte pe care am pescuit nu m-a intrebat nimeni despre nimic.

Va pot spune o aventura concludenta care mi s-a intamplat chiar anul acesta.

Am mers pe un rau de munte impreuna cu prietenul meu Calin (FlyFishing Lugoj) si nu stiam care e regimul raului, in sensul ca sunt unele rauri de munte pe care se poate pescui doar in weekend, altele care sunt inchise pentru protectia speciilor si asa mai departe. Am oprit la ocolul sivlic si am intrat cu intentia de a cumpara cate o autorizatie de pescuit pentru o zi pe raul respectiv.

A aparut o persoana care ne-a intampinat si noi i-am explicat ce dorim. S-a mirat, a avut o expresie de parca era ultimul lucru la care se astepta sa intrebam.

A scos telefonul mobil si a sunat la seful sau. A vorbit cu seful lui si acesta i-a spus ca daca vrem sa pescuim “sa o facem pe propria raspundere”.

Puneti-va putin in situatia noastra :)). Mergem la institutia care credeam noi ca administreaza apa si acestia ne spun ca daca vrem sa pescuim sa o facem pe propria raspundere. Am intrebat ce inseamna acest lucru si ne-a spus ca daca vine cineva sa ne intrebe despre autorizatii, trebuie sa ne descurcam singuri. Nu mai insist pe detalii, ideea era ca ei nu aveau dreptul legal sa elibereze autorizatiile de care noi aveam nevoie si pe deasupra nimeni nu stia cine poate elibera aceste autorizatii.

Cand am inteles ca era posibil sa vina un control pe apa din partea altei instititutii (nu stie nimeni care) i-am rugat ca daca se intampla aceasta situatie, sa ne sustina spunand ca noi am venit ca niste oameni de buna credinta sa ne facem autorizatie dar nu am avut unde. Au fost de acord si am pescuit toata ziua linistiti fara sa ne intrebe nimeni de vreo autorizatie.

Dupa cum cred ca v-ati facut o idee despre ce se intampla, in general din pacate cam la nimeni nu ii pasa de apele si pestii din apele de munte. Din fericire si surprinzator apele mai au inca pastravi si lipani. Exista si unele ape de munte care sunt (la limita legii) in administrarea unui club sau a unei asociatii iar acolo se va percepe o taxa de zi.

Chiar daca nu prea exista instrumente legale ca o apa sa fie in administrarea vreunei asociatii, cazurile astea la limita legii sunt destul de bune deoarece macar cineva intretine raul si este normal sa perceapa o taxa pentru pescuitul acolo in situatia in care apa are o bonitate buna.

Prin urmare pentru pescuitul la musca la ses este suficient permisul normal de pescar, iar pe apele de munte unde exista un ocol silvic sau o asociatie care se ingrijeste de apa veti plati o taxa care de regula este intre 15 si 30 de Ron pe zi. Uneori la intrarea pe o vale (un rau de munte) exista o cabana sau o bariera unde veti gasi pe cineva ce va poate elibera o asemenea autorizatie pentru o zi.

De cele mai multe ori din pacate, cand veti merge la pescuit pe o apa de munte nimeni nu va va intreba nimic, spun din pacate pentru ca in acest caz e clar ca apa nu e intretinuta si e lasata la voia intamplarii si mai devreme sau mai tarziu braconierii vor aparea, sau deja isi fac treaba demult acolo, rezultand intro bonitate scazuta a apei.

Pot sa va spun ca am avut de multe ori surpize placute, in sensul ca am mers la pescuit pe o apa necunoscuta si unde nimeni nu m-a intrebat de nicio autorizatie si am constatat ca apa sta bine la capitolul bonitate, dar astea sunt situatii rare. De regula apele neintretinute sunt “batute” de braconieri si au peste putin.

Locuri pentru pescuit la musca

Pentru pescarii incepatori la pescuitul la musca cele mai potrivite sunt raurile de dimensiuni mai mici care au clean. Spun de dimensiuni mai mici pentru ca sa nu fie nevoie de casting pe distante mai mari de 5 sau 10 metrii. Cleanul este un peste generos in atacuri si va fi de un ajutor real pentru pescarii incepatori. Daca veti alege un rau mai mare este bine sa alegeti locurile cu apa mai mica unde puteti intra cat mai mult in apa cu scopul de a lansa chiar langa malul opus. De cele mai multe ori clenii ii veti gasi chiar langa malul mai greu accesibil, asteptand o musca sa cada pe apa. Deci lansati mustele cat mai aproape de malul opus si greu accesibil, acest lucru fiind valabil si pentru raurile de dimensiuni mai mici.

Dupa ce va veti indeletnici o perioada cu clenii (poate chiar un sezon), cunostintele despre pescuitul la musca vor creste considerabil si o sa va doriti sa tintiti si alte specii. Depinde foarte mult de zona in care locuiti, fiind clar ca se poate incepe pescuitul la musca si cu alta specie, cum ar fi pastravul.

Dintre alte specii de pesti care pot fi prinse la musca amintesc: avatul, stiuca, pastravul, lipanul, rosioara, scobarul si mreana (la nimfa). Se pot prinde de asemenea salau si somn dar este putin mai dificil.

Despre locuri, concret pot sa va spun cateva din judetul Timis si de pe unde am mai reusit sa ajung personal sau am primit referinte de la prieteni de incredere.

In judetul Timis, consider raul Timis cel mai bun. Locurile pe care le frecventez sunt: la Urseni, la Dragsina, la Albina si la Giroc. In general Timisul este foarte avantajos pentru pescuit la clean, avat sau obleti. Se mai poate prinde stiuca si salau, iar iarna aceasta mi-am propus sa insist la nimfa pentru scobar si mreana.

Timisul este foarte lejer de pescuit si e foarte potrivit pentru a incepe pescuitul la musca, deoarece are plaje unde se poate antrena castingul si in celasi timp si prinde pesti.

Bega este de asemenea un rau unde se pot prinde cleni, avati si stiuci. Pe Bega nu am insistat foarte mult, eu preferand Timisul, dar si pe Bega sunt locuri foarte bune. Cateva locuri se pot accesa lejer in satele de pe traseul Lugoj Timisoara. (Ii rog pe pescarii care pot da mai multe detalii despre Bega sa ne lase comentarii referitoare la subiect).

Un rau pe care il frecventez este de asemenea Pogonisul, in special langa localitatea Uliuc. Pe Pogonis se pot prinde cleni, stiuci avati si bibani. In satul Uliuc este un pod peste acest rau, acolo se poate lasa masina si se poate pescui si in aval si amonte de pod.

Un rau foarte drag mie, si excelent pentru pescuitul la clean este Berecuta, acest rau fiind un afluent al raului Brazava, care de asemenea e foarte bun pentru pescuit la musca. In aceste rauri se poate prinde clean, stiuca si avat. Berecuta se varsa in Barzava pe raza localitatii Manastire, satul unde las masina numindu-se chiar Berecuta iar de acolo raul este la distanta de 50 de m. Tot in aceeasi zona se poate pescui si in raul Barzava unde posibilitatile de capturi serioase sunt mai mari dar este putin mai dificil de pescuit decat pe Berecuta. Din cauza faptului ca raul e mai mare, pestii nu sunt asa usor de detectat, totusi locurile bune se pot gasi usor.

Referitor la salmonide, judetul Timis nu are foarte multe locuri dar se poate merge in judetele vecine, cum ar fi Caransebes (Otelul Rosu) (Trei Ape sau Bistra), Hunedoara (Dobra), Hunedoara (Cerna, amonte sau aval de Cincis).

Va rog sa-mi lasati comentarii sau email cu intrebari referitoare la aceste zone si va pot da mai multe detalii.

Vreau sa enumar o lista cu cateva rauri bune pentru pastrav si Lipan din tara pe care le cunosc.

Somesul Cald (Bihor), Sohodol (Gorj), Tarnava langa Zetea (Harghita), Orastie (Hunedoara), Dobra (Hunedoara), Cibin si Sadu (Sibiu).

Detaliile despre locuri bune de pescuit de asemenea nu pot fi usor gasite ca informatii publice, tot din motive de protectie a mediului. Din pacate s-a demonstrat ca un loc bun facut public are sanse mari sa se transforme intrun loc fara pesti, de aceea aceste informatii se pot gasi mai mult pe privat dar se pot afla apeland la oameni din zona.

Sunt convins ca toti cititorii acestui blog sunt pescari adevarati carora la pasa de mediu si respecta pestii considerandu-i mai mult parteneri decat tinte la partidele de pescuit, de aceea am considerat ca e util sa impartasesc informatiile despre aceste locuri de pescuit.

Dupa cum vedeti se pot prinde foarte multe specii la musca asa ca va recomand sa incepeti aceasta aventura a pescuitului la musca.

In incheiere as fi foarte bucuros daca pescarii la musca care citesc blogul, ne-ar povesti in cateva cuvinte in comentarii cum au inceput ei cu pescuitul la musca.

Pentru cei care inca nu au inceput, ii rog sa posteze la comentarii eventualele intrebari avute si impreuna vom incerca sa lamurim toate aspectele.

Cu prietenie,

Mihnea

42 Responses to Intrebari si raspunsuri pentru pescarii care vor sa intre in lumea minunata a pescuitului la musca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *