browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marsilia 2010 – Guide du monteur de mouches – Albin Dallest şi Henri Testanier

Posted by on February 10, 2015

Povestea unei cărţi …

Pentru că e încă iarnă şi pescuitul nu e activitatea principală pentru noi în perioada asta, vă propun să mai rămânem preţ de un articol în lumea cărţilor despre pescuitul la muscă.

Astăzi o să vă spun o poveste, despre prima carte, scrisă pentru pescarii la muscă pe care am ţinut-o în mână. Era anul 2010, iar sora mea Andra, a fost acceptată pentru un program de voluntariat în Franţa, Marsilia. A locuit în Marsilia o lună, timp în care a cunoscut o mulţime de oameni şi a avut o gramadă de lucruri de învăţat. După o lună a venit acasă şi a urmat momentul cadourilor pentru noi cei care o aşteptam cu nerăbdare acasă.

Ne-a împărţit brelocurile şi accesoriile vestimentare iar mie mi-a spus că are o surpriză pentru mine.

Înainte să continui cu povestea vreau să vă spun că începusem deja să am multe contacte cu pescari la muscă din Timişoara, iar unul dintre ei, nea’ Puiu Lazaru, un legător foarte bun, la fiecare întâlnire a muscarilor aducea câteva file copiate din cărţi de pescuit la muscă pe care le avea de când locuise în Germania. Vreau să subliniez că erau foarte rare cărţile de acest gen şi puţină lume avea acces la ele. Nici în ziua de astăzi situaţia nu s-a schimbat radical.

Guide du monteur de mouches

Guide du monteur de mouches

Îmi aduc aminte că eram fascinat de eventualitatea în care eu aş fi pus mâna pe o aşa carte. Şi să revin la surpriza Andrei pentru mine. După cum v-aţi prins deja, a scos cartea “Guide du monteur de mouches”, scrisă de Albin Dallest şi Henri Testanier, mi-a întins-o şi mi-a spus “Asta e pentru tine”. Credeam că visez, pentru că experienţa mă învăţase că oamenii dragi care nu sunt pescari nu au cum să-mi aducă vreodată un cadou care cu adevarat să ma dea pe spate, pentru ca singurele cadouri care pe mine mă pot da pe spate sunt legate de pescuitul la muscă. Se pare că sora mea mi-a observat pasiunea şi a fost atentă cum doar doamnele şi domnişoarele pot fi când fac cadouri. Îţi mulţumesc mult Andra!

Am deschis-o instantaneu şi am observat că e o carte exclusiv dedicată legatului de muşte. Este o lucrare deosebită şi tratează toate aspectele legatului de muşte, prezentând chiar şi noţiuni de entomologie. Înainte să vă prezint câteva pagini din carte, o să vă spun povestea ei, cel puţin povestea exemplarului care a ajuns la mine.

În Marsilia din ce mi-a povestit Andra, pe stradă există mini biblioteci libere, adică sunt nişte rafturi pline cu cărţi unde oamenii vin, lasă un număr de cărţi pe care le-au citit, pentru ca şi alţii să le poată citi şi iau în schimb acelaşi numar de exemplare disponibile pe rafturi pe care nu le-au citit. În acest fel oamenii au aces la o grămadă de cărţi gratis. Mi se pare un lucru foarte frumos şi civilizat din care toată lumea are de câştigat (în afară de librării). Într-una din zile un tip din grupul voluntarilor a mers la una dintre bibliotecile de care scriam mai sus şi a lăsat câteva cărţi, bineînţeles luând altele în schimb. Pentru că se citea mult în grupul lor (erau voluntari din mai multe ţări), nu prea stăteau să caute mult cei ce mergeau să aducă cărţi. Luau ce li se părea lor interesant, mizând că fiecare carte va fi interesantă pentru cineva din grup. Şi ce interesantă a fost pentru sora mea cartea asta când a adus-o un tip la locul unde îşi desfăşurau voluntarii activitatea, ea recunoscând instant care este subiectul cărţii pentru că mă vede adesea legând muşte. În momentul când a vazut-o, l-a rugat pe prietenul ei, Andrei, să îl roage pe tipul cu pricina să i-o dea ei. Ceilalţi credeau că e o carte despre insecte… şi aveau dreptate… într-un fel :)). Ca să nu o mai lungesc, cartea a ajuns la mine, în dauna unui eventual locuitor din Marsilia pe care l-am privat de cititul ei… Totuşi când am vazut la finalul cărţii care este disponibilitatea cărţilor pentru pescuit la muscă numai la editura Artemis, nu mi-am mai facut probleme pentru eventualul cititor. Cu siguranţă avea de unde să aleagă.

colectie

colectie

Deja eram foarte confuz pentru că în lumea şi în mintea mea aceste cărţi ar fi trebuit să fie foarte rare şi tocmai ce observam că la o singură editură din Franţa lista de cărţi dedicate pescuitului la muscă este foarte lungă. Începeam să înţeleg unde se află Romania şi la capitolul pescuit la muscă faţă de alte ţări cu tradiţie. Poate că tot prin zona asta trebuie să caute şi cei ce ar dori ca Romania să câştige competiţii internaţionale, răspunsurile. Nu zic că e imposibil, spun doar că trebuie să avem rabdare şi să construim. E doar părerea mea.

Scopul articolului nu e să găsim răspunsuri la întrebari complicate, ci e prezentarea unei cărţi interesante pentru noi şi micul ei istoric, aşa că o să prezint căteva pagini din carte.

Fiind o carte dedicată legatului de muşte prezintă proporţiile unei muşte, mărimile cozilor, lestatul, aripile şi multe alte detalii teoretice.

proportii muste

proportii muste

Hackle

Hackle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lestaj

lestaj

tails

tails

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sedge

sedge

wings

wings

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conţine de asemenea elemente de entomologie combinate cu tehnici de legat.

efemere

efemere

entomologie

entomologie

Prezintă un număr vast de modele de muşte, multe dintre ele fiind folosite şi de către noi în România, dar şi o grămadă de modele pe care personal nu le-am încercat şi nici nu le-am vazut la alţi pescari din România.

streamer

streamer

streamer

streamer

 

 

 

 

 

 

 

 

streamer

streamer

royal

royal

Cartea are 288 de pagini color şi bineînţeles că faptul că acum 5 ani am avut şansa să primesc cadou această carte are legătură cu faptul că peste 5 ani de la acea dată a aparut şi Ghidul pscarului la muscă începător, chiar dacă la momentul respectiv nici nu îmi trecea prin minte că într-o zi o să scriu şi eu o carte despre pescuitul la muscă. Le mulţumesc autorilor, chiar dacă nu o să afle niciodată :).

Sper că v-a plăcut articolul şi voi reveni curând cu primele partide de pescuit din anul 2015 şi cu alte veşti despre pescuitul la muscă.

Cu prietenie,

al vostru,

Mihnea

5 Responses to Marsilia 2010 – Guide du monteur de mouches – Albin Dallest şi Henri Testanier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *