browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pescuit la musca in Bosnia – raul Ribnik

Posted by on January 18, 2018

Pescuit la musca pe raul Ribnik

Salut si La Multi Ani pescari!

 

Sper ca ati avut un an 2017 bun si in care ati reusit sa mai si pescuiti … la musca :). Stiu din comentariile voastre ca multi ati progresat mult in pescuitul la musca in 2017 si asta ma bucura. Am incercat si eu sa progresez si o fac continuu, probabil din acelasi motiv ca si voi. Ne place sa pescuim si vrem ca in timpul scurt petrecut pe apa sa fim cat mai eficienti si sa savuram cat mai mult pescuitul cu scopul clar de a ne crea o amintire placuta daca nu senzationala.

Am avut sansa sa pot vizita raul Ribnik din Bosnia in perioada 24-28 septembrie 2017 si abia asteptam sa va povestesc experienta. Astazi am primit impulsul sa scriu acest articol. Stiu ca scriu rar si sper ca la un moment dat sa pot sa scriu mai des :). Va spun ca e fantastic ce au reusit oamenii aia sa faca din raul Ribnik. Nu am pescuit nicodata pe vreo apa cu atatia pesti si cu un acces la apa asa de simplu. Va povestesc mai tarziu in articol cu detalii la ce ma refer. Despre usurinta prinderii pestilor ma abtin deocamdata, pentru ca si legat de asta e o intreaga poveste.

 

Fly Fishing Ribnik

Fly Fishing Ribnik

Sasa Zec mi-a spus prima oara despre raul Ribnik, in urma cu doi sau trei ani cand impreuna cu el am vizitat raul Lim din Muntenegru. Poate o sa scriu un articol si despre Lim si experientele mele de acolo, dar acum ne vom concentra pe Ribnik. Ribnik e o “oaza de civilizatie si organizare”, intr-o tara care se lupta cu ce se lupta Romania acum aproximativ 10 ani. Pe scurt, au coruptie si oameni multi care se chinuie sa supravietuiasca. Diferente imense intre cativa oameni bogati si restul cetatenilor, clasa de mijloc inexistenta.

Fiind imensa curiozitatea mea legata de Ribnik si gasind aceeasi curiozitate la Veve si la Florin, ne-am hotart sa mergem. Am facut rezervari cu o luna inainte la adresa de email: https://ribnikflyfish.com. Inainte de asta am discutat acasa si la serviciu pentru ca lucrurile sa fie in ordine, norocul a fost de partea noastra si am facut rezervarile.

Inainte de plecare cu o saptamana am inceput sa cautam informatii despre muste, pesti, tehnici. Ne-am facut o idee despre faptul ca o sa fie nevoie de muste mici (nimfe si uscate) si ca sunt sanse mari sa avem partide frumoase de pescuit la uscate, dar si sanse de lipani capitali la nimfa. Oricum, nu aveam nicio idee despre ce ne astepta in materie de pescuit. Eram doar foarte entuziasmati, ca de altfel, oricare dintre noi, cand plecam la pescuit. Sunt sigur ca e un sentiment pe care il cunoasteti.

Pe drum destul de neplacut, aglomeratie la vami si o atmosfera total diferita de drumurile inspre vest (ungaria, austria, etc), in sensul nasol. Cand calatoresti in fosta Jugoslavie oricand pot sa apara surprize neplacute, care de cele mai multe ori presupun cheltuieli neprevazute :)). Totusi tarile de acolo au sansa sa fie o tentatie imensa pentru pescarii la musca.

Ce mai am de spus aici sunt urmatoarele:

  • sa verificati ca aveti asigurare auto pentru toate tarile pe care le veti tranzita si pentru cea in care veti pescui.
  • sa aveti grija sa nu aveti unelte care pot fi considerate si arme albe (ex: macete, cutite cu lama peste 10 cm si altele)
  • ar fi bine sa pareti cat mai modesti pentru ca daca vad ceva ce le semnaleaza buna stare vor vrea sa profite
  • in general nu sunt riscuri mari, dar sunt situatii cu care noi in Romania nu mai suntem obisnuiti.
  • bineinteles sa nu incercati sa aduceti tigari mai ieftine in tara pentru ca abia asteapta sa prinda pe cineva ca face asta.

Sa revenim la pescuit. Si am plecat spre Gornji Ribnik, localitatea unde se afla pensiunea in care urma sa stam.

road to Ribnik

road to Ribnik

De la stanga spre dreapta, Andrei (Veve), Mihnea si Florin. Drumul a durat aproximativ 10 ore cu tot cu asteptatul din vami si cu cateva pauze. Destul de mult stiu, dar asta a fost varianta aleasa de noi. Au trecut repede orele, iar Florin ne-a oferit o calatorie fara peripetii, el fiind soferul de data asta.

Am ajuns acolo pe la 6 seara, ora locala, mergand direct la receptie. Stiam ca am rezervat una dintre casutele situate exact pe marginea apei, dar a fost special momentul cand am vazut exact unde o sa stam in cele 4 zile. Cabana din spate stanga era a noastra. Fotografia am facut-o de pe un pod amenajat in asa fel incat oricat de baut erai, nu aveai cum sa cazi in apa. Gandire corecta.

Fly Fishing Ribnik accommodation

Fly Fishing Ribnik accommodation

Dupa ce ne-am facut licentele, pentru ca a doua zi sa putem pleca de dimineata direct pe apa, am dus toate bagajele la cabana si am mers la bar sa incercam sa umplem timpul pana a doua zi, deoarece pentru ziua respectiva nu ne-am mai luat licente. Licentele erau destul de scumpe adica 30 de euro pe zi fiind valabile pe 4 rauri aflate in administrarea LTG. Noi am pescuit doar pe raul Ribnik.

Fly Fishing license Ribnik

Fly Fishing license Ribnik

In cabana, cum se intra pe usa, la parter erau camera de zi, baia si bucataria, iar la etaj erau doua dormitoare fiecare cu cate 3 paturi.

Ribnik accommodation

Ribnik accommodation

Ribnik accommodation

Ribnik accommodation

Pe langa toate astea, terasa ar fi fost suficient probabil daca era putin mai cald noaptea :)).

Dimineata cand ne trezeam erau sanse foarte mari sa vedem un pescar care se lupta cu un lipan.

Ribnik accommodation morning view

Ribnik accommodation morning view

La bar obositi dupa drum, entuziasmati pentru a doua zi, lesinati de foame, disperati dupa o bere (desi era cam dulce berea pe care o aveau acolo) am facut o fotografie care spune tot.

LTG Ribnik bar

LTG Ribnik bar

A doua zi ne-am trezit devreme (m-am mirat ca am dormit in noaptea aia, dar oboseala si-a spus cuvantul) ne-am echipat si am plecat cu masina spre cateva locuri recomandate de oamenii de la receptie.

Pe drum am oprit la o alimentara, iar langa alimentara am observat o casuta asemanatoare cu cele care se monteaza in centrele oraselor de sarbatori. Pe casuta scrie “Tea”, adica ceai. De fapt in casuta era un batranel care vindea muste artificiale si te servea cu un fel de palinca traditionala Bosniaca, ceai nu am putut bea acolo.

Florin a cumparat cateva muste si ne-am continuat drumul spre un loc de pescuit ales.

Buying flies for Ribnik fly fishing

Buying flies for Ribnik fly fishing

Am oprit masina la 4 metri de rau aproximativ, asta apropo de usurinta accesului pe raul Ribnik, ne-am facut monturile la musca uscata si am intrat in apa. Prima captura pe Ribnik a fost un pastrav indigen de aproximativ 23 de centimetri.

Brown Trout on Ribnik

Brown Trout on Ribnik

Observam pe apa ca lipanii muscaresc din cand in cand dar de mustele mele nu se apropiau. Tot schimband mustele observ ca Florin avea o captura serioasa. Il aduce la minciog, un lipan superb masurat la mal de 42 de centimetri. A fost o surpriza imensa. E una sa auzi ca se prinde si alta sa observi ca un prieten cu care esti la pescuit scoate la musca uscata un lipan de peste 40 de centimetri. Era ceva incredibil pentru noi.

Florin's big grayling on Ribnik

Florin’s big grayling on Ribnik

Florin releases big grayling on Ribnik

Florin releases big grayling on Ribnik

Se poate observa cat de usor era accesul la apa. Deci era clar la momentul ala pentru noi ca pesti sunt peste tot, exista o singura problema si anume, erau foarte selectivi la muste. Am “sarit” pe Florin sa ne spuna la ce musca l-a prins. Evident era una dintre mustele cumparate de la nenea cu ceaiul.

sedge fly fishing Ribnik

sedge fly fishing Ribnik

Dupa lipanul lui Florin am mai incercat in zona respectiva dar nu am mai prins nimic si ne-am hotarat sa schimbam locul. Inca nu intelgeam mare lucru din pescuitul pe Ribnik. Ce intelegeam era ca nu aveam mustele care trebuie, cu exceptia lui Florin care avea cateva muste cumparate. Am oprit la un alt loc, la fel de accesibil unde am vazut din masina ca lipanii muscareau. Acolo am inceput sa prindem mai bine dar nimic notabil. Era clar ca nu aveam musca care trebuie pentru ca nu prindeam foarte des si erau evidente refuzurile de multe ori. Oricum era extraordinar sa ai sansa sa pescuiesti intr-o apa cu atatia pesti.

Grayling on a dry fly on Ribnik

Grayling on a dry fly on Ribnik

In prima zi cam la modul asta s-a desfasurat actiunea. Mai pacaleam cate un lipan din cand in cand la uscata iar la nimfa cred ca nu am prins nimic. Dar devenise destul de clar pentru noi ca e important sa avem muste cat mai mici, iar cand spun muste cat mai mici ma refer ca mustele pe carlig de 18 erau mari. Totusi trasaturile existau dar erau rare. Reintorsi la cabana am mancat ceva dupa care am inceput sa legam muste pe carligele cele mai mici pe care le aveam.

A doua zi am mers direct la locul unde am vazut lipanii muscarind din masina, mult mai pregatiti din punctul de vedere al mustelor si am inceput sa prindem foarte bine. In imagini sunt muste cu care am prins si pe care le pozam dupa captura.

dry fly Ribnik

dry fly Ribnik

dry fly Ribnik

dry fly Ribnik

dry fly Ribnik

dry fly Ribnik

Veve grayling on Ribnik

Veve grayling on Ribnik

Au inceput usor usor sa apara si lipanii mai frumosi. E o senzatie minunata cand prinzi la uscata lipani peste 30 de centimetri si foarte putini erau sub aceasta dimensiune.

Mihnea's grayling at dry on Ribnik

Mihnea’s grayling at dry on Ribnik

Cumva nu prea ne doream sa prindem pesti mari pentru ca pierdeam prea mult cu pozele. Atat de placuta era partida. Totusi nu comentam cand eram chemat sa fac o poza pentru Florin sau Andrei :)).

Veve's grayling on Ribnik

Veve’s grayling on Ribnik

Legat de pescuitul la uscate era foarte important sa avem musca buna in timpul ecloziunilor. Ecloziunile durau aproximat 2 ore. In aceste doua ore cantitatea de muste care veneau pe apa nu era constanta. Am urmarit musca mea cand plutea pe langa alte muste naturale si niciodata nu se atingeau de ea. In schimb cand musca mea se afla la o distanta de aproximativ 1 metru de una naturala aveam prezentare. Concluzia mea a fost ca daca in raza de actiune a unui lipan erau o musca naturala si musca mea, nu alegea niciodata musca mea. Cand musca mea nu avea in imediata ei apropiere un termen de comparatie, o luau imediat. Oricum ea semana foarte bine cu cele naturale.

Cand ecloziuea se termina si mustele erau foare rare pe apa se reduceau si atacurile pana cand pur si simplu nu mai mancau si se lipeau de fund. Atunci incercam sa cautam o musca stimulator sau sa trecem pe nimfa. In aceste momente nu am reusit deloc sa facem lipanii sa se ridice, desi am incercat multe muste.

Cheia succesului e sa incercati sa schimbati mustele pana cand o gasiti pe cea preferata si sa folositi un tippet subtire. In functie de dimensiunile lipanilor se poate folosi intre 0.08 si 0.12. Eu am folosit 0.08 si am avut destul de multe rupturi in special la nimfa, cel mai probabil datorita intepaturii prea puternice. Dupa cateva rupturi mana se calibreaza si “invata” care e forta cu care trebuie sa intepe, de obicei cu cat mai mica cu atat mai bine.

Legat de pescuitul la nimfa cred ca am prins doar doi lipani la nimfe pe carlig de 16, sub 5 la nimfe pe carlig de 18 iar restul la muste pe carlig de 20 sau mai mici. Regulamentul permitea folosirea unei singure nimfe. Imaginati-va pescuitul pe apele din romania cu o singura nimfa pe carlig de 20. Pe Ribnik insa nu e imposibil, dar a fost foarte greu pentru mine. Greu datorita faptului ca nu puteam detecta trasatura. Totusi imi doream mult sa prind peste cu o montura de acest tip. Am folosit snurul pentru pescuit la musca de la Sunray si tippet de aproximativ 2 metri lungime de 0,08. Practic aruncam nimfa in apa in asa fel incat ca dupa ce cadea, sa traga tippetul cumva perpendicular pe apa. Ca si cand as fi deasupra apei si as da drumul la montura in apa. In felul asta o nimfa mica ajunge cel mai rapid posibil pe fund. Dupa ce estimam ca nimfa a ajuns jos (deoarece nu simteam in niciun caz fundul), incepea partea grea si anume detectatul trasaturii. Intepaturile mele erau la opritul discret al monturii sau la o mica zvacnire a tippetului dar si fara motiv aparent cand mi se parea ca nimfa e intr-un loc unde cel mai probabil se afla un lipan, de regula pe la sfarsitul cursei. Am prins cativa pesti la modul asta si mi-am facut damblaua. Probabil pentru un pescar care merge des pe astfel de ape deprinderea asta pana la urma vine. Avantajul e ca stii ca sunt pesti si ca apa nu e foarte rapida. Oricum eram nemultumit pentru ca nu prinsesem niciun lipan peste 35 de centimetri la nimfa. Cel de aproximativ 35 l-am prins la nimfa pe carlig de 16 care avea o bila mai grea deci cumva semana cu pescuitul din romania.

In regulament nu scria ca nu sunt admise greutati suplimentare pe montura :D. Doar ca e voie cu o singura nimfa.

Fiind roman :)), m-am gandit la o solutie bineinteles. Va spun sincer ca nu o spun cu mandrie, dar e amuzant cum am face orice sa prindem pesti.

Am simulat pescuitul la nimfa din romania si am pus o bila tungsten in capat iar pe saltatoare am legat o nimfa pe carlig de 22 si a inceput showul.

Rupturi si niciun peste sub 40 de centimetri. Problema a fost ca datorita rupturilor am terminat nimfele legate pe carlige de 20 sau mai mici.

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

Cel mai mare a fost de 43 de centimetri deci nu s-a intamplat chiar ce visam noi inainte de excursia in Bosnia si anume lipan de peste 50 de centimetri. Cu toate astea datorita bonitatii apei si multimii de pesti prinsi recomand total o iesire sau mai multe pe Ribnik. E o experienta spectaculoasa. Exista o denumire din limba engleza care se refera la rauri putin adanci, care curg incet si care sunt foarte limpezi. Denumirea e “Chalk stream“. Am discutat cu un pescar din UK si imi spunea ca Raul Ribnik e cel mai mare rau de acest fel din europa. Ei (britanicii) ar trebui sa stie pentru ca denumirea asta au inventat-o ei si marea majoritate a apelor de acest fel se afla in Marea Britanie (UK).

grayling at nimph on Ribnik

grayling at nimph on Ribnik

Ma opresc deocamdata cu povestea aici si sper ca v-a placut. Avand in vedere ca e un rau catch and release (prinde si elibereaza) nu are rost sa mai mentionez ca toti pestii au fost eliberati :). Cred ca e singura metoda prin care se poate ajunge la o asemenea bonitate.

Multumesc ca sunteti cititori ai blogului deoarece asta ma face sa scriu articole cand consider ca e ceva interesant de impartit cu voi.

Va salut cu prietenie,

Mihnea

 

4 Responses to Pescuit la musca in Bosnia – raul Ribnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *