browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dictionar pentru pescuitul la musca

Posted by on April 25, 2014

Termeni folositi in pescuitul la musca

“Asta ce naiba mai inseamna? Imi vine sa ma las de pescuitul asta :)”

Salut prieteni muscari. Revin cu un articol care sper sa va fie de folos. Intro discutie virtuala avuta cu un prieten muscar, printre altele mi-a marturisit ca citeste pe forumuri  discutii despre pescuitul la musca intre muscari mai vechi si ca se flosesc niste termeni care il pun in dificultate. Intr-adevar si eu imi amintesc cum era la inceput din acest punct de vedere. Mai pe scurt imi era rusine sa intru in discutii in care imi doream sa intru, datorita faptului ca imi era frica sa nu “ma fac de ras” cand lumea isi va da seama ca nu stiu ce inseamna un anumit termen. Asa gandeam atunci. Acum mi-am schimbat putin perspectiva si va pot spune ca pe buna dreptate nu este nicio rusine si e normal ca la inceput sa nu stiti anumiti termeni care, marea lor majoritate sunt preluati din limba engleza. Se invata toti cu timpul. Ca sa contribui si eu putin la acest pas al muscarului incepator am scris articolul de fata.

Pentru ideea de a scrie acest articol trebuie sa-i multumim lui Radu-Mihai.

question-sign-17468083

Este clar ca nu am cum sa cuprind toti termenii intalniti asa ca va rog pe voi sa contribuiti cu comentarii in care sa scrieti ce termeni ati mai intalnit si cu acordul semnatarului comentariului voi reedita articolul cu noile definitii. La fel voi face si eu, cum imi amintesc de un termen pe care l-am omis sau invat unul nou, il introduc in articol pentru a avea informatiile intrun singur loc. Putina interactivitate ne va fi de folos la toti.

Le voi grupa in ordine alfabetica si voi modifica articolul in curand ca sa aiba scurtaturi accesibile dupa litera. Deocamdata il fac “bulk” pentru ca oricum am intarziat aparitia lui destul.

A

Arbor reprezintă un cuvânt din engleză care este folosit în terminologia pescuitului la muscă pentru a definii partea mulinetei pe care se rulează backingul si peste el (conectat la acesta) snurul pentru pescuit la muscă. În funcţie de cât este de lat sau de îngust acel spaţiu de depozitare al backingului şi al şnurului putem avea mulinete „large arbor”, „mid arbor” sau standard „arbor”. De fapt lăţimea tamburului defineşte acel spaţiu. Bineînţeles ca pe o mulinetă „large arbor” vom putea rula o mai mare cantitate de backing şi de şnur.

Amadou sau iasca pentru indepartarea apei absorbita de o musca.

Adams – o musca uscata foarte renumita

B

Barbule – fibrele de pe cotorul unei pene care formeaza pana.

Blank este un termen de asemenea din limba engleză care defineşte un băţ sau o lansetă fără inele, mâner şi suportul de mulinetă. Pe aşa numitele blankuri se realizează beţele de pescuit la muscă. Pentru pescarii care nu vor să-şi cumpere un băţ de serie, există posibilitatea de a-şi achiziţiona un „blank” în funcţie de preferinţele pentru marcă şi tipul „blankului” (slow, moderate sau fast) şi de a-şi realiza singuri băţul adăugându-i inelele (prin aşezarea şi numărul de inele acţiunea băţului este „reglată în detaliu”), mânerul şi suportul pentru mulinetă, sau de a realiza acest proces la un „rod builder”, care înseamnă constructor de beţe.

Backingul reprezintă un fir textil de regulă, care se rulează primul pe mulinetă, iar de el se va ataşa şnurul de muscă. Această denumire este singura pe care o ştiu şi folosesc, acest termen neavînd un echivalent în limba română.

Backcast – reprezintă execuţia castingului în spate.

Boots sunt bocancii pentru waders şi o să-i găsiţi şi sub denumirea de „buţi” care vine din cuvântul în limba engleză.

Bodkin sau ac de finisaj se foloseste pentru a pune lac pe capul mustei sau la diferite proceduri la legarea mustei.

Barb: Spinul carligului

-Barbless Hook: Carlig fara spin

Bead sau Tungstean Bead – bila din tungsten sau din alt metal folosita la unele modele de nimfe pentru a-i conferi greutate si atractivitate.

Body care inseamna corp si se foloseste in legatul mustelor pentru identificarea corpului mustei si a materialului din care e realizat.

Biot -pene de curcan sau de gasca ale caror barbule speciale (late si tari) pot fi folosite la legatul de corpuri sau cozi de muste.

Bobbin Holder sau tensor. Se foloseste pentru depozitarea si furnizarea atei de montaj in timpul legarii unei muste.

C

Click Drag (sau Click & Pawl Reel) – reprezintă unul dintre sistemele de frânare ale mulinetelor de pescuit la muscă.

Cap, sub această denumire veţi găsi şapca.

Cape este termen folosit la descrierea unui “gat” de pasare cu penele aferente.

Casting sau Fly Casting – este o metodă standard de a lansa o muscă într-un loc vizat folosind un băţ de pescuit la muscă şi un şnur de pescuit la muscă.

-Catch and release: Conceptul prinde si elibereaza

Caddis: Una dintre cele trei cele mai importante insecte acvatice imitate de legatori. Celalalte doua sunt mayflies si midges. Aceste trei insecte se gasesc in diferite forme si culori in toate apele dulci de pe planeta.

-Chironomid: numele stintific al unei insecte din familia Diptera, cunoscuta sub numele de midge.

Conehead – bucata de metal realizata din tungsten sau alt metal care se foloseste ca si cap de stremaer la unele modele. Confera greutate suplimentara streamerului.

D

Disc Drag reprezintă un alt sistem de frânare al mulinetelor pentru pescuit la muscă şi este folosit pe mulinetele mai scumpe fiind mult mai fin şi mai lin decât sistemul Click Drag şi protejând mai bine tippetul de rupturi.

Double Haul reprezintă o mişcare folosită la casting cu ajutorul căreia pescarul la muscă trage şi eliberează şnurul de muscă şi la backcast şi la forward cast pentru a crea o viteză mai mare a liniei, lucru ce-i permite celui care face casting să atingă distanţe mai lungi de lansare. (Această mişcare o să vi-o deprindeţi uşor usor cu antrenament, pentru moment doresc doar să vă familiarizaţi cu terminologia).

Dead Drift: Cand musca pluteste in acelasi ritm cu curentul si da impresia ca este o musca moarta care este dusa de apa. Se foloseste si la pescuitul cu muste uscate si la pescuitul cu muste ude sau nimfe.

Double Taper (DT): Un tip standard al firelor de musca care sunt uniforme pe toata lungimea snurului doar ca la ambele capete au conicitati identice. Dupa o perioada de folosire se poate intoarce cu celalalt capat pe mulineta si vom avea un snur ca nou.

Dropper: Saltatoarea pe care se leaga a doua musca in cazul pescuitului cu doua muste.

-Dry Fly: Musca uscata

-Dry Fly Floatant: Substanta folosita pentru ungerea mustelor uscate pentru a le creste flotabilitatea

-Dun: Primul stadiu de adult din cilcul de viata al mustei “mayfly”. Cand se leaga muste uscate este cel mai des imitata. De asemenea este si o culoare a penelor. Aduce foarte mult spre gri albastrui si este foarte folosita la constructia mustelor traditionale.

Dubbing – Material sintetic sau natural folosit tors pe ata de montaj la legatul mustelor, se foloseste cel mai des la constructia corpurilor sau toracelor mustelor.

Dubbing Spectra (sau Spectra Dubbing) reprezinta un dubbing sintetic cu irizatii multicolore, daca imi permiteti exprimarea e un dubbing stralucitor care aplicat pe unele modele de muste le mareste atractivitatea si vizibilitatea.

E

-Emerger:Este o musca care in acest stadiu pleaca de pe fundul apei sa ajunga la suprafata ca sa eclozeze. Deci emergerul poate fi imitat si ca nimfa si ca musca uscata.

F

Fly Fishing şi uneori doar Fly, reprezintă echivalentul în engleză al pescuitului la muscă.

Fly Fishing Rod sau Fly Rod reprezintă echivalentul în limba engleză al lansetei sau băţului pentru pescuit la muscă.

Fly line reprezintă denumirea în limba engleză  a şnurului pentru pescuit la muscă. Poate fi plutitor (floating), intermediar (intemediate) sau scufundator (sinking).

Fly Casting sau Casting este o metodă standard de a lansa o muscă într-un loc vizat folosind un băţ de pescuit la muscă şi un şnur de pescuit la muscă.

Forward Cast – reprezintă execuţia castingului în faţă.

False Cast sau lanseul fals, este mişcarea folosită de pescari pentru a alungi sau a scurta cantitatea de şnur scoasă de pe mulinetă. Se mai foloseşte de asemenea la schimbarea direcţiei de lansare sau la uscarea muştelor în aer. Este de cele mai multe ori folosită în exces. La lanseul fals linia este ţinută în mişcare continuu în faţă şi în spate, nelasând-o să atingă suprafaţa apei sau pamântul.

Fly Fishing Net din limba engleză reprezintă minciogul pentru pescuit la muscă.

Fluorocarbon: Material pentru fabricarea tippetului sau leaderului

Floating (F) termen folosit la codificarea snururilor de musca plutitoare. (float=a pluti)

Feathers = pene de la diferite pasari

Fly, musca sau Flies,  muste.

-Float tube, ambarcatiune pentru o singura persoana conceputa special pentru pescuitul la musca in lac sau rauri adanci. Pescarul se aseaza pe suprafata conceputa ca un fotoliu a ambarcatiunii, avand pe el echipamentul de pescuit la musca (waders) si in picioare labe pentru usurinta deplasarii prin apa.

G

Grip –reprezintă noţiunea de a prindere a băţului de mâner. Când avem băţul într-o poziţie sigură în mână şi ne avantajează la casting înseamnă că avem un „grip” bun. Traducerea din limba engleză este „prindere”.

Griffin Gnat – o musca uscata renumita realizata dintro pana de cocos grizzly si cateva barbule din pana de paun.

Grizzly – nuanta de la penele “vargate” de cele mai multe ori alb cu negru. In Romania cocosii cu astfel de colorit se numesc “porumbaci”.

Guide/s – inelul sau inelele de pe betele de pescuit la musca

H

-Hackle, reprezinta gulerul unei muste realizat dintr-o una sau mai multe ture realizate cu pana in jurul carligului.

-Hackle pliers, clestisorul pentru a realiza acest hackel

Hair stacker sau egalizator de par

Hatch, se refera la o ecloziune in masa a insectelor acvatice si surprinde momentul cand mai multe insecte din aceeasi specie trec de la stadiul in care inoata sub apa la stadiul in care zboara.

Haul reprezintă tragerea de şnurul de muscă cu ajtorul mâinii cu care nu facem casting, pentru a mări viteza liniei şi a atinge distanţe mai mari. Acest procedeu se face cel mai eficient când ridicăm linia (şnurul de pescuit la muscă) în aer. După ce veţi începe să realizaţi mişcarea numită „haul”, pe care cel mai probabil o să o faceţi prima oară la „Backcast”, o să vă deprindeţi şi „Double Haul”.

Hook size sau marimea carligului

-Leaderul este bucata de fir monofilament sau fluorocarbon care se ataşează de şnurul de muscă, de care vine legat tippetul sau daca tippetul este inclus in leader, direct musca

Loop înseamnă „buclă” şi se foloseşte şi când ne referim la o buclă creata la casting cu şnurul de muscă (Ex:tight loop=buclă strânsă) şi la anumite procedee de legat muşte (Dubbing Loop=Buclă pentru dubbing) sau la conexiunile realizate pentru realizarea unei linii de pescuit la muscă (Loop to loop connection=conexiunea buclă în buclă).

(De asemenea exista si o firma suedeza producatoare de echipament pentru pescuitul la musca “LOOP”)

Loading the load – Încărcarea băţului este momentul când şnurul de pescuit la muscă (în backcast sau în forward cast) tensionează (îndoaie) băţul. Acest fenomen se întâmplă la casting şi dacă şnurul este ales bine pentru băţul cu care pescuim, încărcarea băţului va fi optimă, dacă şnurul este prea greu pentru băţul folosit, băţul se va supraîncărca, iar dacă şnurul este prea uşor, băţul va fi subîncărcat. Efectul negativ al supraîncărcării este ca băţul se poate rupe, iar al subîncăcării este că nu vom putea lansa cum ne dorim.

M

Marabou – pene folosite la legatul mustelor in special la streamere, provenite de la curcan sau strut de cele mai multe ori, desi denumirea penelor vine de la pasarea cu acelasi nume, aceasta pasare fiind o specie protejeata s-au gasit alternative care sa semene cat mai mult cu originalul.

-Mayfly – o insecta acvatica gasita pe tot globul si in lacuri si in rauri care reprezinta o parte din hrana de baza a pastravului in toate stadiile de dezvoltare.

Mend, reprezinta o curba creata intentionat pe snurul de musca la casting, pentru a evita ca curentul puternic sa duca snurul de musca si odata cu acesta musca sa capete o miscare nenaturala “trasa” si sa lase in urma ei o “dara” pe suprafata apei. Pestii refuza de cele mai multe ori musca cand vad aceasta “dara”.

Monofilament: Bucata de nylon folosita ca material pentru leadere sau tippet.

N

Nymph – stadiul subacvatic al insectelor acvatice. Reprezinta o importanta sursa de hrana pentru pesti. De aceeas pescuitul la imitatii de nimfe este cel mai productiv.

P

-Palmerat sau Palmered reprezinta un termen folosit pentru a descrie corpul unei muste de-alungul caruia s-au executat spire cu o pana, spirele fiind la aproximativ 1mm distanta intre ele. Acest lucru se poate observa la musca Black Zulu de exemplu.

-Parasuta este un termen folosit pentru descrierea unor tipuri de muste cum ar fi Klinkhammer.

Prezentare, reprezinta un termen folosit pentru a descrie plasarea unei muste in locul dorit cat mai delicat si elegant, cat mai apropiat de modul natural in care musca se aseaza pe apa.

Pupa, reprezinta un stadiu de dezvoltare intermediar al unor insecte acvatice si anume stadiul intre larva si forma adulta. Termenul este folosit si la descrierea unor imitatii ale acestor insecte.

Pheasant tail musca foarte renumita sub denumirea ei romaneasca “coada de fazan”, bineinteles este realizata din pene de fazan

Peacock – paun

Partridge – potarniche

R

Rib – vine de la verbul din limba engleza “to rib” iar la legatul mustelor se refera la inelarea corpului unei muste.

Roll cast reprezinta o tehnica din casting folosita atunci cand “backcastul”  nu este posibil.

Running line, reprezinta o parte din snurul de musca care nu are conicitate, sau poate fi separat de snurul de musca ca un singur tronson iar de acesta de regula se ataseaza un “shooting head”. Running line in tandem cu shooting head formeaza o linie care serveste pentru castingul la distante mari.

Scud este un crustaceu gen crevete, care poate fi gasit in majoritatea apelor cu pastrav si reprezinta o mare parte din meniul acestuia.

Spey – reprezinta o tehnica aparte de casting folosita la betele de doua maini. Este denumita dupa un rau din Scotia unde a fost dezvoltata pentru prima oara.

Spinner, reprezinta ultima faza de dezvoltare a insectei “mayfly”.

-Strike este momentul in care pestele ataca musca

Stripping reprezinta procesul de recuperare a snurului de musca in timpul pescuitului pentru a dinamiza musca. Este realizat in mai multe feluri de multe ori implicand si miscari din varful batului.

Stripping basket reprezinta un cos special conceput folosit la depozitarea liniei recuperate pentru a evita imprastierea snurului pe jos si agatarea lui de crengi si alte obstacole.

T

Thorax – Suprafata din corpul unei insecte unde aripile (unde este cazul) si picioarele sunt atasate de corp. Unde avem de-aface si cu aripi si cu picioare, “Wing case-ul” va fi in partea superioara a corpului iar Thoraxul in partea inferioara (aripile fiind atasate deasupra corpului iar picioarele dedesupt).

Tinsel – o bucata de sarma sau de material textil (sau sintetic) ingust folosit la inelarea coprurilor mustelor sau cateodata chiar la realizarea lor.

Tippet – este bucata de fir monofilament sau fluorocarbon care se ataşază de leader la un capăt iar la capătul celălalt vom ataşa musca. De multe ori leaderul si tippetul sunt aceaşi bucată de monofilament sau fluorocarbon doar că partea subţire este tippetul.

Tip section reprezinta tronsonul de varf al unui bat de pescuit

Triangle taper o conicitate speciala a unor snururi de pescuit la musca folosite cel mai des la castingul demonstrativ si la roll cast.

Q

Quill de paun, reprezinta barbulele de pana de paun al caror puf a fost indepartat.

V

Vise sau menghina

W

Waders, echipamentul folosit la pescuitul la musca format dintro pereche de pantaloni dotati cu ciorapi de neopren. Materialele din care sunt realizati pot fi:latex, neopren, Goretex sau alt material impermeabil.

Wading shoes or boots sunt bocancii pentru waders şi o să-i găsiţi şi sub denumirea de „buţi” care vine din cuvântul în limba engleză.

Wading staff este un termen folosit pentru descrierea unui accesoriu sub forma unui bat folosit de pescarii la musca pentru a se sprijini in el in apele rapide sau cu pietre alunecoase.

Weight forward reprezinta un tip de snur de pescuit la musca care are greutatea concentrata in primii 10  metrii ai snurului fapt ce faciliteaza atingerea de distante mai mari in casting.

Wet Fly – musca uda

Wing Case – reprezinta partea din corpul unei insecte care protejeaza aripile (deja dezvoltate sau in curs de formare).

Whip finisher sau finalizator de noduri este o unealta folosita la executia nodului final cand legam muste.

Va astept cu imbunatatiri corectii si adaugiri.

Pana data viitoare

Cu prietenie,

Mihnea

18 Responses to Dictionar pentru pescuitul la musca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *