browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pescuit la musca in Slovacia – 01-04 Iunie 2017 – partea II

Posted by on July 5, 2017

Pescuit la musca in Slovacia – 01-04 Iunie 2017 – partea II

Salut, unde am ramas, prieteni? 🙂
Tocmai se terminase a doua zi de pescuit si deja intram in panica ca excursia avea sa se incheie curand. (partea I aici: http://muscar.ro/pescuit-la-musca-in-slovacia-pe-raurile-vah-bela-si-revuca/)

In ziua cand am fost la magazinul cu articole de pescuit, Thymallus din Ružomberok am procurat licente si pentru a treia zi de pescuit. La recomandarile lui Radu, am ales raul Vah in localitatea Bešenová, aval de baraj, intr-o zona numita in descrieri: “premium catch and release area”, adica zona cu potential maxim si in care e obligatoriu sa eliberezi tot ce prinzi. De regula in zonele astea sunt cei mai multi si mari pesti.

river vah fly fishing

river vah fly fishing

Eram foarte fericiti ca am rezolvat partea cu licentele si mai jos e o poza care dovedeste acest lucru :)). Toti pescarii din grup aveam aceeasi senzatie, va asigur.

Alin a happy fly fisherman

Alin one happy fly fisherman

Intamplarea a facut ca la nici 400 de metri de locul de pescuit (am inceput sa pescuim la aproximativ 150 de metri
de baraj) sa fie un aqua park, numit AquaPark GINO PARADISE Bešenová. Intamplare foarte fericita, pentru Georgiana, Larisa si Adina 🙂 si in acelasi timp si pentru noi.

besenova maps

besenova maps

Am ajuns la locatie, am parcat masinile langa apa si am inceput sa ne echipam. Intre timp am auzit ca Florin discuta cu niste pescari in limba romana si nu cu pescari din grupul nostru. Mi-am spus ca daca sunt pescari din Romania sunt sanse mari sa-i cunosc. Am mers curios spre ei si cu bucurie i-am vazut pe Zsolt Gal si Dan Crainic impreuna cu cativa prieteni de-ai lor. Am schimbat cateva impresii cu ei, ne-au oferit cateva sugestii ei fiind mult mai experimentati decat noi si ca pescari cat si in zona respectiva, dupa care au intrat in apa sa pescuiasca.

Raul era de fapt ca un canal destul de lat (circa 25 de metri dupa o aproximare personala) si cu adancime medie intre 70 de centimetri si 1 metru jumatate. Erau si zone unde apa era mult mai mica sau mult mai mare dar foarte putine. Mai jos dupa primul pod raul nu mai arata ca un canal si se salbaticea binisor. Se poate vedea in poza anterioara forma de canal a raului pana la primul pod din aval.
Dupa ce ne-am echipat si ne-am realizat monturile, am intrat in apa la aproximativ 150 de metri in aval de baraj.
Debitul era mare si trebuia sa stai destul de bine pe picioare ca sa nu risti surprize neplacute.

Zsolt si Dan impreuna cu prietenii lor erau mai jos de noi cu 50-60 de metri si destul de des ii vedeam ca au capturi.
Dupa aproximativ 5-10 minute am avut si eu prima captura, un pastrav indigen destul de mic pentru zona respectiva :). Zsolt si Dan impreuna cu prietenii continuau sa dea festival la aproximativ 50 de metri in aval de locul in care eram noi. Din motivul asta, usor usor am inceput sa coboram si noi si au inceput sa apara capturile.

big trout on nimph vah river fly fishing

big trout on nimph vah river fly fishing

Miza era ca de fiecare data la nimfa, sa ajungi cu nimfele pe fundul apei si sa le controlezi evolutia acolo. Majoritatea capturilor constau in pastravi curcubei (Dan spunea ca sunt pe steroizi) grasi si puternici. Tippetul folosit de mine a fost 0,16. Se putea linistit pescui si cu tippet de 0,20.

Toti din grup am prins pesti. Cel mai mult pastravi curcubeu, din cand in cand cate un indigen iar lipani am prins doar doi foarte mici pentru zona resepctiva. Populatia de pesti declarata in zona respectiva e aproximata ca: pastrav 80%, lipan 20% si sporadic lostrita. Alin nu a avut timp de poze :), Sergiu ne-a spus ca a tras de o “buturuga” vie dar nu a reusit sa-l vada (stiu sentimentul 🙂 ).

Stefan big trout

Stefan big trout

Florin big trout

Florin big trout

In paralel cu mine, Alin, Florin si Stefan, erau Radu si Alin A care au pescuit la spinning langa baraj. Nu a durat mult si i-am auzit ca ne striga, dar distanta erea deja prea mare intre noi si ei ca sa mergem sa vedem despre ce e vorba, asa ca am asteptat seara sa ne arate pozele cu recordurile lor :). Si a meritat.

Radu big brown trout

Radu big brown trout

Alin A big rainbow trout

Alin A big rainbow trout

Intre timp capturile veneau si pentru noi, drilluri cu pesti de care trageam ca de buturugi, dureri de maini chiar :)).

fly fishing rainbow trout vah river

fly fishing rainbow trout vah river

big rainbow on vah river fly fishing

big rainbow on vah river fly fishing

Pana la urma inevitabilul s-a intamplat, se apropia seara iar fetele au venit de la aqua park sa ne “ridice” :). Am iesit multumiti din apa. O sa va dezvalui un secret legat de un mic tabiet pe care il am legat de pescuit si pe care mi-l pot face pe raurile unde sunt multi pesti. Imi place sa termin o partida de pescuit cand la ultima aruncare am prins peste. Aici pe Vah s-a intamplat lejer :).

end of fly fishing day on vah

end of fly fishing day on vah

last fish vah fly fishing

last fish vah fly fishing

Dupa ce am iesit de pe apa am mers la o pizzerie, ne-am luat pizza si am plecat sa luam cina la hotel si sa incercam sa povestim fiecare cum s-a simtit. Planul asta nu prea ne-a iesit datorita faptului ca eram rupti de-a dreptul iar dupa ce am mancat am picat pe rand toti :).

A venit si ziua plecarii inevitabil.
Eu intentionam sa nu mai pescuiesc, pentru ca ne asteptau 7 ore aproximativ de mers cu masina. Totusi Radu, care e cel mai pasionat pescar pe care l-am intalnit a spus ca el pescuieste cateva ore si abia dupa va pleca spre casa impreuna cu Adina. Eu si Stefan ne-am hotarat sa facem la fel :)). Gerogiana m-a sustinut cu conditia sa ma intorc la ora 12. Alin, Larisa impreuna cu Alin A, se pregateau de plecare, iar Florin si Sergiu de asemenea.
Singurele posibilitati erau sa pescuim unde am pescuit in prima zi adica pe Bela sau pe Vah inainte de confluenta cu Bela.

vah river before confluence with bela

vah river before confluence with bela

In poza se poate vedea bucata din raul Vah pe care am pescuit (pe langa padure).
Aveam doar aceste doua posibilitati pentru ca erau foarte aproape (nu ne mai permitea timpul sa mergem prea departe) si pentru ca la hotelul nostru aveau licente doar pentru ce era in apropierea hotelului.
Am ales Vah amonte de confluenta cu Bela, in ideea de a vedea inca o apa noua. Ne-am luat licentele si am plecat pe apa. Am parcurs pe langa Bela toata distanta de la hotel la confluenta si am inceput sa pescuim pe Vah, in amonte.

walk near bela to vah

walk near bela to vah

vah near confluence

vah near confluence

Nu a durat mult si au inceput sa manance lipanii. Am avut cu Stefan o zi superba. Capturile nu au fost iesite din comun ca marime, dar frecventa trasaturilor era spectaculoasa. Am prins si cativa pastravi, dar mici. Radu a mers in amonte si la un moment dat nu l-am mai vazut. La intoarcere ne-a povestit ca a prins multi pastravi mici si cativa mai rasariti la spinning si … surpriza pentru mine, a prins si doi lipani la rotativa. Stiam de la alti pescari ca se intampla ca acolo unde sunt multi lipani, ei sa atace rotative, voblere mici sau streamere si faptul ca Radu a prins atunci si acolo a fost o confirmare.

Stefan's grayling on Vah

Stefan’s grayling on Vah

 

grayling vah fly fishing

grayling vah fly fishing

nice grayling vah river fly fishing

nice grayling vah river fly fishing

nice grayling vah river fly fishing

nice grayling vah river fly fishing

Oricum minutele treceau si se apropia plecarea. Am ajuns la confluenta, am prins un lipan mic la ultima aruncare si am iesit din apa.

last grayling on vah

last grayling on vah

Am fumat “tigara de dupa” pescuit :)) si am plecat spre hotel. Georgiana ne astepta. Ne-am vazut cu Radu si Adina si am facut o poza de plecare.

Goodbye Slovacia

Goodbye Slovacia

Ne-am urcat in masini dupa care am plecat sa mancam ceva. Cand am terminat cu masa am plecat spre Romania cu un ochi razand si unul plangand :).

Mi-a fost tare greu sa stau in casa (momentan sunt la Buzau la familia Georgianei) si sa scriu articolul asta, care trezeste o gramada de dorinte in mine :)).

Va salut cu drag, pana data viitoare, cu prietenie,

Mihnea

 

2 Responses to Pescuit la musca in Slovacia – 01-04 Iunie 2017 – partea II

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *