browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Toate secretele pescuitului la pastrav dezvaluite

Posted by on October 19, 2013

 

Orice persoana care stie ce inseamna “pescuitul la musca” dar nu este pescar, asociaza pescuitul la musca cu pastravul.

Oare de ce?

Bineinteles ca dupa ce incepem sa pescuim la musca si invatam sa prindem mai multe specii de pesti, incepem sa nu mai asociem pescuitul la musca doar cu pastravul, ceea spun eu ca este corect.

Pastravul este reprezentantul acestui stil de pescuit pentru ca e un peste foarte frumos, foarte misterios, foarte lacom cand ne ataca mustele si foarte viguros in drill. Ne ofera niste momente unice pe care in general nu le uitam niciodata, iar pentru aceasta am putea sa-l rasplatim cu o eliberare in conditii decente. (Se spune ca nu trebuie tinut mai mult de 12 secunde afara din apa, ca atunci cand il tinem in mana, sa ne asiguram ca ne-am udat putin mana in prealabil pentru a nu-i afecta mucusul, mucus care il protejeaza de infectii si de bacteriile din apa. De asemenea este preferabil sa folosim carlige fara spin pentru a nu-l rani cand il eliberam).

Sentimentul meu este ca da, pastravul este ceva aparte in pescuitul la musca si de aceea am considerat ca ar fi bine sa scriu un articol despre acest minunat peste si despre cum se poate prinde la musca.

pastrav

pastrav

Primul meu pastrav cu musca l-am prins cand aveam 10 ani dar l-am prins cu metoda neapreciata la buldo. Erau alte vremuri atunci iar tatal meu pescuia la musca mai mult cu acest stil. In niciun caz nu dau vina pe el, inteleg perfect ca erau alte vremuri si ca parintii si bunicii nostrii nu au fost atat de norocosi cum suntem noi astazi in ceea ce priveste accesul la informatii. Astazi este grav consider eu, daca ne mai dam voie sa afectam un rau prin ignoranta, pentru ca nu mai avem scuza ca nu ne dam seama de repercusiuni, avem acces la toate informatiile posibile. Avem o responsabilitate mare atunci cand suntem pescari la musca, responsabilitate care vine inaintea placerii de a pescui.

Responsabilitatea noastra este sa protejam natura cu hobbyul nostru si sa-i invatam si pe altii sa o faca acolo unde credem ca e cazul.

De ce ne simtim bine cand pescuim

Am avut partide cand nu am prins niciun pastrav, paradoxal dupa si in timpul partidei ma simteam excelent (ca sa nu mai zic inainte, cand se fac pregatirile si planurile). Am inceput sa ma intreb de ce oare ma simt atat de bine desi nu am prins niciun pastrav. In timp am inceput sa intuiesc raspunsul. Prezenta in natura, miscarea, aerul si peisajul din zonele unde pescuim la pastrav, nu ne dau nicio sansa de esec. E un castig din orice unghi privim. Pe langa aceste aspecte care nu se pot ratifica, avem ocazia sa testam echipament, sa ne perfectionam castingul, sa observam apa si sa ne dam seama de ce nu am prins in ziua respectiva. Oricum privesc, sunt numai avantaje. Ce vreau sa spun este ca pescuitul la musca in apele cu pastrav ofera momente unice, iar pestele e un bonus. Asa ca putem sa-l eliberam pentru ca scopul nostru se realizeaza si fara sa ducem pesti acasa (cum eu va asigur ca am facut-o de multe ori in anii trecuti cand nu stiam ce efecte au faptele mele). In timp am inteles si am inceput sa retin din ce in ce mai rar, pana la 0 pesti retinuti si nu am simtit ca am pierdut ceva cand am eliberat pestii, din contra.

De asemenea multa vreme nu am inteles partea referitoare la perioada de prohibitie. De multi ani incoace, perioada legala pentru pescuitul pastravului este 01 Mai – 15 Septembrie, an de an. Se numeste perioada de prohibitie. De fapt, pastravul depune cam de pe la sfarsitul lunii septembrie si pana la sfarsitul lui octombrie, se poate intampla si in noiembrie in functie de temperaturile apelor. De aceea nu intelegeam de ce trebuie sa fie inchis pana in Mai. Insa in timp mi s-a explicat si am citit ca, icrele si laptii fecundati raman pe sub pietre, pe langa maluri si asa mai departe, imaginati-va sa intre un pescar in cizme si sa mearga cam 5 km printrun rau pe langa maluri. Imaginati-va ce s-ar intampla cu icrele fecundate. Alt factor care e important este ca dupa ce depun pastravii, sunt atat de extenuati si slabiti ca de regula un drill ii omoara la propriu chiar daca ii eliberam, de cele mai multe ori vor muri de extenuare.

Cam atat despre detaliile adiacente, sa trecem la pescuit.

Pescuitul pastravului la musca artificiala

 

Pastravul poate fi prins cu toate cele 4 mari grupe de muste artificiale si anume:

  • musca uscata
  • musca uda
  • nimfa
  • streamer

Pescuitul pastravului la musca uscata

 

Este pe departe cel mai frumos stil de pescuit la pastrav dupa parerea mea. Ca sa pescuim la pastrav la muste uscate, avem nevoie din punct de vedere al echipamentului de urmatoarele:

  • un bat clasa 3, 4 sau 5.
  • o mulineta din aceeasi clasa ca batul (in cel mai rau caz +-1 clasa)
  • un snur care sa se potriveasca cu batul, de cele mai multe ori e suficient sa fie aceeasi clasa ca batul, exista insa cazuri cand un snur de aceeasi clasa ca batul nu e cel mai potrivit, dar despre asta intrun articol viitor.
  • un leader conic de lungime 2.5-2.7 m
  • tippet grosimile 0.10, 0.12, 0.14.

Leaderul poate sa aiba tippetul incorporat, ca sa va faceti o idee, leaderele care se gasesc in magazinele de specialitate contin si tippetul. Adica partea cea mai subtire a leaderului reprezinta de fapt tippetul. In cazul leaderelor respective, leaderul si tippetul sunt in acelasi tronson. Eu prefer totusi sa fac urmatorul lucru. Ma uit la leader si de unde incepe sa se subtieze semnificativ (o sa vedeti usor aceasta portiune) il tai, iar acolo de bucata de leader atasez un microring cu ajutorul nodului clinch imbunatatit (in pdful care l-am oferit am explicat cum se face acest nod si se poate gasi simplu si pe alte siteuri). Dupa ce am atasat microringul (care are o greutate nesemnificativa), am bucata de leader bine definita si de acelasi microring voi lega chiar bucata de tippet care am taiat-o. De ce fac asta? In acest fel leaderul e protejat, iar cand voi agata si voi rupe cel mai probabil se va rupe tippetul de la microring, iar leaderul nu se va mai scurta. Nu am decat sa atasez alt tippet din rolele de rezerva pe care le am la mine si sa leg musca. Daca pescuim cu leaderul asa cum l-am cumparat din magazin nu se stie unde se va rupe si se va scurta pana cand va trebui sa-l schimbam.

microroing

microroing

La pescuitul cu muste uscate, leaderul e bine sa fie din monofilament deoarece fluorocarbonul se scufunda, iar interesul nostru e ca musca sa pluteasca. Mai jos aveti o schita ca sa va faceti o idee despre cum putem sa facem o montura pentru pescuitul pastravului la muste uscate. schita montura beetleuscate

In schita se poate observa ca primul pe mulineta este backingul, backingul se leaga pe mulineta cu Nodul Arbor (1) (o sa detaliez cu alta ocazie despre noduri, il puteti gasi pe internet foarte bine detaliat), snurul de musca se leaga de backing cu nodul Albright (de asemenea il gasiti pe internet dar voi scrie si eu un articol strict pentru noduri), leaderul se atasaza de snurul de musca cu ajutorul conectorului tip “bob de orez” (mai sunt si alte metode, eu pe aceasta o prefer). Leaderul se protejeaza cu ajtorul unui microring si tippetul de grosimi intre 0.10 si 0.14 se leaga de acelasi microring. Bineinteles ultima se leaga musca de tippet.

Leaderul si tippetul se leaga de microring cu ajtorul nodului clinch imbunatatit iar musca de tippet cu acelasi nod.

Presupunand ca avem montura realizata, incepe partea frumoasa.

Castingul, la pescuitul pastravului cu musca uscata in majoritatea apelor din Romania e suficient sa fie de 5-10 m. Asta am observat din experientele proprii. Sunt situatii si rauri unde e nevoie si de mai mult, dar in Romania la pastrav sunt rare.

Vara, cele mai spectaculoase partide la uscate le putem avea seara cand se intampla cele mai multe ecloziuni (o definitie bruta a unei ecloziuni ar fi transformarea larvelor in muste).

Inainte sa incepeti sa pescuiti, oricand ati merge la pescuit, luati-va cateva minute si priviti apa. Observati daca sunt muste care zboara deasupra apei, observati daca sunt pesti care se ridica, observati tot ce ar putea sa va dea niste indicii. Daca nu sunt muste pe apa si nici pesti care sa se ridice, cel mai probabil nu e cea mai buna perioada pentru pescuit la muste uscate si ati putea incerca la nimfa sau la uda (voi scrie despre fiecare stil cate putin in cele ce urmeaza).

Daca pestii se ridica, in cel mai fericit caz, prindeti o musca care zboara sau luati de pe apa una si studiati-o. Folositi musca care seamana cel mai mult cu ce zboara. Nu am reusit nici in ziua de astazi sa imi dau seama care dintre aspectele culoare respectiv marimea mustei este mai importanta. Daca se poate, folositi cea mai apropiata musca la culoare si marime ca sa acoperiti ambele aspecte. Observati unde se ridica pestii si faceti tot posibilul sa lansati musca cu o jumatate de metru sau un metru, in amonte de locul respectiv.

In cel mai rau caz, pastravul va veni spre musca si o va refuza, daca ceva nu ii convine la imitatia servita. In acest caz mai incercati de doua trei ori si daca nu aveti atac, schimbati musca.

Timpul in care veti schimba musca ii va da pestelui ocazia sa uite ca pe acolo a trecut o musca care nu i-a placut si aveti sanse foarte mari la un atac dupa putin timp cu musca schimbata.

Daca stiti ca pestii sunt acolo si nu aveti atacuri, schimbati mustele pana vedeti un semn de interes din partea lor. Tot in cazul refuzurilor, se poate modifica tippetul folosit cu unul mai subtire, de foarte multe ori tippetul face diferenta, aveti mare grija totusi cu tippetele subtiri de 0.10 sau mai subtiri, sa va calibrati intepatura, deoarece sunt sanse mari sa rupeti firul cand intepati.

Cand pescuiesc la pastrav la muste uscate prefer sa folosesc un bat de clasa 3, sau 4, medium fast. Varful unui bat de acest gen protejeaza cat de cat tippetul, adica este destul de flexibil ca atunci cand intep sa se incovoaie imediat si sa nu dea posibilitatea tippetului sa se rupa, dar in cazul intepaturilor prea violente, tippetul cedeaza orice bat am avea. Deci calibrarea intepaturii este necesara. In general este bine sa intepam cat mai relaxat si mai ferm.

Muste artificiale folosite

Mustele care mi-au oferit partide memorabile de pescuit la uscata la pastrav sunt:

  • Addams (gri, olive, cream)
  • Elk hair caddis sau dear hair caddis (cream sau gri)
  • Klinkhammer olive
  • Sedgeuri mici maro sau negre
  • Viespea

Daca pentru inceput aveti aceste muste in penar si pestii mananca la suprafata si nu au cea mai apatica zi din viata lor, la una dintre aceste muste garantat veti avea atacuri, pot sa spun chiar ca pe majoritatea apelor din Romania cu pastrav in ele.

Exista situatii cand chiar si la pescuitul la uscate ne putem apropia foarte mult de locul unde sta pestele. Situatiile sunt cand pestele se afla dupa un curent puternic si ne putem apropia avand curentul puternic intre noi si peste, sau cand venim incet din aval si pestele e in amonte. In aceste situatii se poate practica pescuitul la uscate din varful batului. Cu alte cuvinte nu avem nevoie de casting deoarece daca tinem batul ridicat cu foarte putin snur scos, de multe ori doar cu leaderul scos de pe bat, putem lansa in locul unde este pestele. In aceste situatii avem un control perfect asupra mustei iar cand survine atacul avem sanse ridicate de o captura avand in vedere controlul mare pe care il exercitam asupra mustei. Se pot spune multe, dar ar insemna sa avem un articol fara sfarsit, atat este de vast pescuitul pastravului la musca uscata.

Pescuitul pastravului la nimfa

 

Pescuitul la nimfa pentru mine a fost si este cel mai productiv. Se spune si pe buna dreptate ca pestii mananca aproximativ 20% la suprafata si 80% pe fundul apei si intre ape. Din acest motiv pescuitul cu nimfe da rezultate foarte bune. Pastravul isi alege locul in care sta in functie de cativa factori. Primul este protectia, adica cauta un loc unde sa nu fie expus la pericole externe cum ar fi pasari sau alte animale. Al doilea factor este hrana, adica isi alege un loc unde apa sa-i aduca mancare fara ca el sa faca eforturi prea mari in a o cauta. Al treilea factor important este oxigenarea apei, deci cauta de asemenea un loc unde apa sa fie improspatata constant. Mai trebuie sa tinem cont ca pastravul cauta locurile unde sa stea fara sa depuna prea mare efort. Combinand acesti factori ne putem da seama cam pe unde ar trebui sa fie pastravii atunci cand suntem pe apa. Locurile care merita cautate sunt de regula, la intersectia a doi curenti, la marginea unui curent puternic sau dupa o piatra mai mare unde se creeaza turbiditate si in acelasi timp oxigen. Chiar daca un curent pare foarte puternic e posibil ca pe fundul apei sa fie un bolovan, dupa care pastravul sa stea fara prea mare efort si de acolo sa manance ce ii aduce curentul respectiv facand un minim de efort. Insitinctiv “calculeaza” daca energia pe care o consuma pentru a manca o musca e mai mare decat energia pe care o asimileaza daca o mananca si daca ii da cu minus, de regula nu va ataca musca.

Este foarte important ca atunci cand ajungeti la apa sa nu incepeti direct sa pescuiti si sa ridicati cateva pietre sa vedeti ce vietuitoare sunt la momentul respectiv in apa. In functie de ce gasiti va puteti alege mustele mai usor. Totusi merita incercate cat mai multe muste pana cand gasiti una care chiar face diferenta, este incredibil ce se intampla la o partida cand gasiti musca potrivita. Distractia va fi mult mai mare, atacurile vor fi in numar mare, capturile de asemenea. Va recomand sa va notati la sfarsitul zilei de pescuit, data, raul, musca cea mai prinzatoare, vremea de afara, peste un an sau peste mai multi va va ajuta sigur.

Pentru pescuitul pastravului la nimfa avem nevoie de urmatoarele: Sunt doua metode pe care eu le practic si le voi prezenta pe acestea

  • Bat de pescuit la musca, clasa 3, 4, sau 5 (lungimi intre 9 picioare si 10 picioare, poate chiar si mai lungi)
  • Mulineta de pescuit la musca, clasa corespunzatoare batului pe care il folosim
  • Snur pentru pescuit la musca, clasa corespunzatoare mulinetei si batului
  • Fir monofilament verde fluo sau o bucata de aproximativ 30 de cm de fir textil gen backing.
  • Fir monofilament sau florocarbon pentru leader si tippet (0.10, 0.14).
  • Nimfe

Monturile pe care eu le folosesc sunt urmatoarele:

        1.  Pescuit la nimfa fara snurul de musca

montura nimfa fara snur

montura nimfa fara snur

montura de nimfa cu semnalizator backing

montura de nimfa cu semnalizator backing

Dupa cum vedeti pe schita, nu folosim snurul de pescuit la musca, folosim un monofilament verde ca sa fie usor vizibil, iar in capatul sau legam un fir monofilament grosmile 0.10-0.14 si in capat atasam mustele.

In cazul in care nu aveti mofilament verde fluo puteti sa intercalati o bucata din backing pe post de semnalizator.

Firul verde sau backingul ne ajuta ca atunci cand aruncam nimfele sa luam urgent legatura vizuala cu montura si cu locul unde am aruncat, precum si sa o putem urmari usor.

Prefer sa am destul de lunga distanta intre “culoarea verde” si nimfe pentru ca vreau sa nu sperii pestele.

Aceste monturi se folosesc cand pescuim la nimfa apropiindu-ne destul de mult de locul in care vrem sa pescuim. Putem arunca lejer intre 2 si 7 sau 8 metrii. Aceasta metoda ne ajuta foarte mult sa detectam atacurile. Scopul nostru este ca nimfele sa se duca cat mai repede pe fundul apei si sa fie lasate duse de curent printre pietre. Cand pescuiti cu aceasta metoda e bine sa alegeti greutatea nimfelor in functie de adancimea apei si de puterea curentului. Daca nimfele vor fi prea usoare nu vor ajunge suficient de repede pe fund, iar daca sunt prea grele se vor scufunda ca niste pietre intrand sub prima piatra si agatandu-se. Cand ansamblul de nimfe va fi cel mai potrivit ca greutate nimfele vor ajunge relativ repede pe fundul apei si vor fi duse de curent atat incat sa se agate foarte rar si atat incat sa simtim fiecare piatra peste care vor trece.

Imaginati-va ca aveti o montura cu doua alice de plumb la o distanta de 0.5-0.6 m una de cealalta. Rolul pescarului este sa arunce cele doua alice in locul dorit, mai sus decat intuim ca sta pastravul ca ele sa aiba timp sa coboare. Ele vor cobori si usor usor vor ajunge pe fundul apei. Pescarul trebuie sa se asigure ca are firul intins, dar sa nu afecteze evolutia nimfelor. Firul sa fie intins dar atat cat sa nu tragem de nimfe, il tinem intins pentru ca asa vom detecta atacul. Cand nimfele evolueaza bine si vom simti fundul apei, iar firul il vom avea intins dintro data vom simti atacul brutal. Nu se asteapta. Se inteapa cat de repede posibil, dar nu violent. Ca o concluzie. Estimati adancimea apei, alegeti nimfe greutatea potrivita pentru acea adancime, asigurati-va ca nimfele evolueaza pe fundul apei, tineti legatura cu nimfele prin fir, dar nu le afectati evolutia care le-o da curentul, daca e nevoie din cand in cand puteti sa le modificati traiectoria in functie de locul in care doriti sa evolueze. De multe ori la sfarsitul cursei nimfelor, cand le ridicati, o sa provocati atacul asa ca la sfarsitul cursei, cand vreti sa scoateti sa aruncati din nou, asteptati-va la un atac si nu le ridicati prea repede.

pescuit la nimfa

pescuit la nimfa

pescuit la nimfa

pescuit la nimfa

Dupa cate vedeti in imagini, pescarul se apropie destul de mult de locul dorit.

Cateodata cand consideri ca vei speria pestii mai e nevoie sa te pui si in genunchi si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

pescuit la nimfa

pescuit la nimfa

pescuit la nimfa

pescuit la nimfa

2.   Pescuit la nimfa cu snurul de musca

La pastrav se poate pescui la nimfa la fel de bine si cu snurul de musca, avantajul fiind ca se poate lansa mai departe, iar dezavantajul fiind ca unele atacuri nu o sa le detectam.

Montura folosita de mine o aveti in schita de mai jos:

montura nimfa snur de musca

montura nimfa snur de musca

 

Tippetul de asemenea grosimi intre 0.10 si 0.14.

Aceasta montura, de asemenea rezultate la pastrav pentru ca atacul pastravului de cele mai multe ori nu este prea discret, acesta simtindu-se si prin snurul de musca.

Cand pescuim la acest mod, de regula semnalizatorul este locul unde snurul de musca se uneste cu leaderul, chiar bobul de orez. Intotdeauna cand lansati intrun loc incercati sa va imaginati cum evolueaza nimfele pe fundul apei. Cand veti lansa mai departe daca vedeti ca, bobul de orez s-a oprit si in mod normal ar trebui sa curga dus de apa, atunci intepati este posibil sa fie peste. De multe ori chiar o sa-l vedeti ca misca brusc contra apei si atunci e evident ca avem trasatura. Discutia se refera la pescuitul din aval in amonte. Adica lansam in susul apei si lasam nimfele sa fie duse la vale.

Cateva nimfe pe care trebuie sa le aveti in cutie, la orice partida la care veti pescui la nimfa. Va recomand sa incercati si variatii ale acestor modele pe marimile de carlig 8 – 16 in cazul pastravului. La inceput de sezon prefera mustele mai mari, iar pe masura ce sezonul inainteaza in timp pastravii incep sa le prefere si pe cele mai mici.

  • Ureche de iepure
  • Pheasant tail
  • Peeping Caddis
  • Scorobete
  • Prince Nimph
  • Poloneza

Pescuitul pastravului la muste ude

 

Acest stil, seamana cu pescuitul la uscate dar mustele se vor scufunda usor in filmul apei iar atacul de cele mai multe ori il vom simti. Pentru asta e necesar sa avem tot timpul contact direct cu mustele, deci snurul cat mai intins. Chiar daca mustele se vor scufunda, de multe ori in apa limpede vom vedea atacul si il vom si simti. Se mai poate pescui cu o musca uda in capat si o parasuta (klinkhammer, care sa pluteasca si sa fie vizibila) pe saltatoare. Parasuta de pe saltatoare (dropper in engleza) ne poate foarte bine aduce atacuri dar in acelasi timp ne va semnaliza cand avem atac la musca uda din capat.

Pescuitul la ude se poate practica si din aval in amonte, dar si din amonte in aval, acoperind zone mai mari ale apei. Cand lasam mustele sa mearga la vale vom acoperi o suprafata mare a apei si vom ghida mustele din varful batului. De multe ori cand pescuim la ude, atunci cand acestea vor cadea pe apa vom avea atac, acest lucru poate fi un semn ca se poate incerca si la muste uscate. Montura pentru pescuitul cu muste ude se poate realiza ca si cea pentru nimfe folosind snurul de musca, doar ca in loc de nimfe vom folosii muste ude. Echipamentul necesar este identic cu cel folosit la pescuitul la uscate. Se poate de asemenea pescuii cu un bat de nimfa mai lung, din aproape.

Muste ude pe care e bine sa le avem:

  • March Brown.
  • Spider negru
  • Spider galben
  • Muste traditionale (corp gri,galben, maro sau crem cu hackle din pana de cocos de retezat (acestea au o culoare nisipie si o stralucire aparte) sau orice pene de cocos aveti la dispozitie (grizzly, roscat sau negru).
  • Viespea

Pescuitul pastravului la streamer

 

Pescuitul pastravului la streamer seamana cu pescuitul la muste ude. Streamerul are rolul sa stimuleze instinctul de rapitor al pastravului. Nu o sa spun foarte mult aici, de regula streamerul se lanseaza mai departe de zona unde stim sau credem ca sta pastravul si se recupereaza in asa fel incat sa treaca prin campul vizual al pistruiatului. Bineinteles ca lucrurile sunt destul de complexe si ca veti observa ca pastravul prefera streamerul atunci cand il servim pe un anumit traseu care sa-l faca sa para natural. Pastravul va detecta daca streamerul nostru evolueaza cum un pestisor nu ar face-o si il va refuza, dar aceste lucruri se pot invata doar pe apa prin exercitiu repetat. Personal nu am o vechime prea mare de cand pescuiesc la pastrav la streamer asa ca nu merg mai departe.

Este un pescuit care da rezultate neasteptate pentru cei care inca nu l-au incercat. Doua modele de streamere cu care eu pescuiesc cel mai des la pastrav si cu care am prins sunt:

  1. zonkere din iepure negru sau olive cu bila portocalie sau aurie (o sa fac un pas cu pas la acest streamer foarte curand)
  2. wolly bugger negru si olive
zonker

zonker

Un stremer care este foarte laudat dar pe care trebuie sa va marturisesc ca eu nu l-am legat niciodata (de asemenea, nu l-am incercat) este SCULPIN. Aici este un link despre cum se leaga: http://www.youtube.com/watch?v=1RE_vKCyWFc Inclin sa cred ca este foarte bun deoarece in apele de munte din Romania zglavoaga se afla in capul listei in meniul pastravilor mari, asa ca merita incercat.

Ce mai buna luna pentru pescuit la pastrav

 

In incheiere m-am gandit sa incercam sa lamurim care ar fi cea mai buna luna a anului (din cele permise de lege) pentru pescuitul pastravului.

Asa ca… v-am pregatit o surpriza care sper sa va placa. Am rugat mai multi pescari foarte buni din Romania, sa ne raspunda la urmatoarea intrebare:  Daca ar fi sa alegeti o singura luna din an in care sa puteti pescui la pastrav care ar fi aceea?

Raspunsurile au venit (nu de la toti pescarii pe care i-am intrebat, dar mai asteptam si voi edita articolul cum primesc raspuns) si le voi cita in continuare alaturi de numele persoanei si cateva cuvinte despre ea. De asemenea daca persoanele au un blog o sa gasiti un link catre blogul lor.

Raspunsurile:

Adrian Pop – Adrian a primit titlul “muscarul anului 2013” datorita rezultatelor la concursurile de pescuit la musca nationale si internationale. – Este un pescar si un om extraordinar si il cunosc personal.

“Daca as avea de ales o luna pentru pastrav, raspunsul ar fi MAI”

Multumim Adi! aici aveti blogul lui Adi http://www.fishingflies.ro

Adrain Vlasiu (Shoco) – administrator flyforum.ro si http://UglyFly.ro, de mai multe ori muscarul anului in Romania, un pescar cu o experienta si o pricepere rara. Va puteti da seama ca e un om de la care se pot invata multe si care are multe de spus in acest sport.

“Luna August mi se pare cea mai buna luna de pescuit la musca”

Multumim Adrian!

Boris Babic – unul dintre cei mai priceputi pescari la musca care ii cunosc, orice discutie am cu Boris despre pescuit (si nu numai) imi imbogateste cunostintele si nu exagerez cu nimic.

Este un pescar la musca clasic desi este foarte tanar pentru o asemenea denumire, pescuieste printre altele cu batul de bambus facut de el, v-am spus acestea ca sa va faceti o idee despre Boris.

“primavara, cand inca e timpul rece, pastravul musca mai bine, dar atunci problema este nivelul ridicat al apelor, asa ca asteptam conditiile cu nivelul apei, musca potrivita, vremea buna”

Bineinteles ca Boris ne-a vorbit putin codat ca un adevarat pescar la musca, 🙂 dar niste concluzii putem trage, daca e primavara (singura luna legala e mai) deci se refera la mai si cred ca se mai referea la gasirea perioadei optime cand inca pastravii mananca bine, fiind iesiti din iarna, apele sunt mai scazute si am si gasit musca potrivita.

Multumim Boris!

Copolovici Calin – pescar la musca de aproximativ 6 ani, este singurul pescar la musca pe care il stiu care a inceput sa pescuiasca direct la musca, deci nu a trecut prin alte stiluri ca majoritatea dintre noi. Calin este fondatorul Fly Fishing Lugoj si face o treaba excelenta in promovarea pescuitului la musca. Este de asemenea un foarte bun prieten al meu alaturi de care pescuiesc frecvent si va garantez ca e foarte priceput in acest stil deci puteti sa-i luati in considerare parerea.

“Pentru mine, cea mai buna luna pentru pescuitul pastravului este iunie. Este o luna cu temperaturi constante, nu foarte mari si apele au un debit perfect. Este luna cand pastravul cauta cu predilectie scorobetii, dar sigur ca nu refuza nici alte nevertebrate. O imitatie buna de scorobete, fie el in casuta(peepin’ caddis) sau iesit din casuta, poate face ravagii pe o apa de munte cu multi pastravi. Sigur, nu trebuie uitat un lucru: Catch&Release is the right way!!!”

Multumim Calin! aici aveti blogul lui Calin – http://flyfishing-lugoj.blogspot.de/

George Minculete – despre George pot sa va spun ca este genul de pasionat al pescuitului la musca despre care poti lejer sa aflii de pe siteurile straine (cum imi spunea un prieten zilele trecute) si i-am dat dreptate si mi se pare ceva valoros. George construieste bete de musca si o face la superlativ.

Puteti sa-i studiati activitatea si filosofia de viata aici:http://tightloopflyrods.blogspot.ro/2012/10/fall-trout.html

Si un articol legat de subiectul nostru, scris de George acum ceva timp in urma aveti aici:http://www.rapitori.ro/articole_arata.php?cat=1&id=55

“Salut Mihnea, luna septembrie este pentru mine inceputul magic al sezonului de toamna la uscata. Apa cristal, atacuri mai lente, pesti mai pretentiosi si mai greu de pacalit, incepand cu pastravul si continuand cu lipanul dupa 15 septembrie Bafta!”

Andrei Savu – Andrei e unul dintre cei mai buni prieteni ai mei alaturi de Calin cu care merg la pescuit destul de des.

Ca sa vi-l prezint pe scurt pe Andrei, la primul concurs de pescuit la musca artifciala (Open Sohodol 2011) la care a participat, a luat locul 3, e genul de pescar care simte pestii si prinde foarte multi oriunde pescuieste.

A fost pescar de crap iar dupa ce a inceput sa pescuiasca la musca nu s-a mai intors la crapi nicodata. 🙂

“Eu zic ca sfarsit de iunie, inceput de iulie … Nu mai is timizi dupa primavara, apele is mai retrase, dar nu seci … Debit normal, insectele sunt la apogeu”

Multumim Andrei!

Bogdan Hiriscau e cunoscut in lumea pescuitului la musca cu pseudonimul “Bebe”. Bebe a obtinut anul asta la “Campionatul European de Pescuit la Musca – Slovacia 2013” locul 9 din 84 de concurenti, deci consider ca nu mai trebuie alta prezentare.

“Luna Iunie”

Multumim Bebe! Bebe nu ne-a furnizat o adresa la un blog personal dar speram sa aiba cat mai curand, cu siguranta avem ce invata de la el.

Victor Zidaru Marturisesc ca nu il cunosteam pana acum pe domnul Zidaru, el este administrator al siteului http://pescuitlamusca.ro si a fost foarte amabil trimitandu-ne un raspuns foarte consistent.

“Incerc sa raspund la intrebarea dumneavoastră plecand de la metoda de pescuit pe care o practic. Eu pescuiesc cu paienjeni sau North Country Flies, cu o lanseta lungă de 11 sau 12 picioare, clasa 3, 3 muște lansate în amonte, legate traditional, snur de mătase naturală.

Metoda este prezentată foarte bine de W. C. Stewart în The Practical Angler. (Conform legislatiei din România, ai voie doar cu 2 carlige în apele de munte – astfel încât această metoda veche de peste 150 de ani este ilegala, însă distrugerea apelor și taierea padurilor sunt legale)

Revenind la intrebare, as alege o luna calduroasa, iulie sau august, iar metoda descrisă mai sus dă rezultate excelente chiar atunci cand apele sunt cristal și scăzute. De asemenea, foarte rar și cand legislatia zonei permite (pentru că se pescuiește noaptea), incerc să dau la „molie”, o altă metodă veche care funcționează perfect în lunile calduroase de vara.”

Mai jos aveti doua linkuri catre doua articole referitoare la metoda de mai sus, furnizate de domnul Victor.

http://www.pescuitlamusca.ro/page4/page14/page11/stewart-pescuit-amonte.html

http://www.pescuitlamusca.ro/page3/page8/page12/paianjeni_amonte_pescuit.html

Articolele de mai sus completeaza la fix articolul meu intrucat nu am intrat in detalii prea adanci referitoare la pescuitul la musca uda, iar pescuitul la paianjeni (spideri) este pescuit la musca uda. Multumim domnule Victor!

Marius Neamt e presedintele FRPMA (Federatia Romana de pescuit la musca artificiala) si pescar de competitie. Echipa din care a facut parte a castigat locul 1 anul trecut la competitia rezervata echipelor si de asemenea a castigat proba captura concursului la Open Bucovina.

“In acest moment putem discuta doar despre perioada de vara. Restul e prohibitie. Prima luna de dupa prohibitie cand ies din iarna sunt cu adevarat rapitori rapace.”

Intelegem de aici ca Marius se refera la luna Mai.

Multumim Marius!

Doru Ilcus – pescar si om deosebit, locul 2 la open Sohodol in anul 2011, legator foarte bun, blogul sau este aici: http://musteartificiale.blogspot.de/

“Parerea mea: luna cea mai buna este Mai.”

Multumim Doru!

Mihnea Popescuhttp://muscar.ro Am si eu un raspuns la aceasta intrebare.

“Consider ca cea mai buna luna este iunie, pestii inca sunt foarte avizi dupa mancare iesind din iarna, iar apele sunt putin mai scazute decat in Mai lucru care faciliteaza pescuitul, dar bineinteles ca voi tine cont de raspunsurile primite de la acesti oameni cu experienta”

Ca sa sumarizam avem:

  • Iunie:4 Raspunsuri
  • Mai:4 Raspunsuri
  • Iulie:2 Raspunsuri
  • August:2 Raspunsuri
  • Septembrie: 1 Raspuns

Trebuie sa recunosc ca am considerat luna august cea mai slaba pentru pescuit la pastrav pana acum, dar cu siguranta sezonul viitor voi incerca metoda propusa de domnul Victor. Consider ca e foarte important sa nu uitam metodele traditionale si de unde a plecat totul. Din ce imi dau seama din raspunsurile colegilor de breasla, cred ca toate lunile legale pot fi bune, doar metoda trebuie adaptata la perioada.

Vreau sa mentionez ca in afara de d-l Victor pe care nu il cunosteam pana acum (dar de la care deja am invatat ceva), pe toti cei care ne-au raspuns, am norocul sa ii cunosc personal si ca am invatat extrem de multe de la fiecare in parte si vreau sa le multumesc la toti pe aceasta cale.

Stiu ca e un articol foarte lung dar va asigur ca subiectul nu are sfarsit, pastravul schimbandu-si comportamentul in timp si adaptandu-se pentru supravietuire. Noi ca pescari trebuie sa fim tot timpul inventivi si creativi pentru a avea succes la pescuitul pastravului.

Sper ca veti reusi sa gasiti valoare in ce am scris si sa folositi cu succes. Te rog sa-mi lasi parerea ta despre articol in comentarii. Ma ajuta sa imbunatatesc articolele pentru a furniza cat mai multa valoare.

In incheiere va adresez o intrebare:

Care este pestele tau favorit cand vine vorba de capturarea sa la musca artificiala si de ce?

Multumesc

Al vostru,

Mihnea

26 Responses to Toate secretele pescuitului la pastrav dezvaluite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *