browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Open Sohodol 2011 – Concursul de pescuit la musca artificiala

Posted by on May 24, 2011

Concurs de pescuit la musca artificiala

Fly fishing in Romania

Totul a plecat intro noapte tarzie la finala de pescuit la musca artificiala din 2010 cand Marius ca un oraganizator grijuliu se ocupa de socializarea cu concurentii. La un moment dat privirea i s-a oprit pe mine, probabil imi cam luceau ochii la ora aia.:)
A venit spre mine am ciocnit un pahar si am inceput sa socializam. Dintruna in alta ajungem cu discutia la zona Gorjului, ii spun la Marius ca sunt din Targu Jiu si in momentul ala ii apare un suras pe fata si imi spune ca a locuit cativa ani in Gorj si ca e o zona foarte draga lui si ca ar vrea sa mai ajunga pe acolo. I-am spus ca exista cateva ape pe acolo unde s-ar putea face concurs si ne-am hotarat sa ne facem timp intrun weekend si sa mergem sa le vedem.Peste aproximativ doua luni aveam intalnire cu Marius in Targu Jiu, nu o sa mai insist prea mult pe detaliile astea o singura faza hazlie de atunci va mai povestesc. Eu cand merg la Targu Jiu stau la un bun prieten, Luca. Cand Marius avea sa ajunga in Targu Jiu eu trebuia sa merg sa-l preiau de unde era, nu stabilisem un loc de intalnire pentru ca Marius nu stia foarte multe repere acolo iar dupa urma sa mergem prima data pe Valea Sohodolului.

valea sohodolului

valea sohodolului

Primesc telefon de la Marius raspund ies pe balcon si incepem sa vobim. Targu Jiu este un oras cu aproximativ 96 000 de locuitori, apropo.
Imi spune ca el a ajuns in Targu Jiu iar cand ma pregatesc sa-l intreb unde e, il VAD de pe balcon. Am inceput sa radem amandoi in telefon si ne-am spus ca asta e primul semn ca trebuie sa mergem inainte cu convingerea ca va iesi bine.

Asa a fost, a iesit destul de bine si oamenii care au venit la concurs s-au simtit foarte bine. Localnicii si administratorul apei, reprezentat de Nea Tutu au fost niste gazde excelente care si-au tratat invitatii cu un respect deosebit si le multumim pe aceasta cale tuturor din zona pentru eforturile depuse pe durata concursului.

Totul a culminat cu un berbecut la protap oragnizat de domnul Florin Nuta presedintele “Egreta”.

Totusi nu am putut sa consumam prea mult pentru ca Florin Demian cel ce s-a ocupat de mesele noastre pe parcursul concursului a facut-o la superlativ si nu ne era foame.

cina tarzie

cina tarzie

Atat cu introducerea in atmosfera, sa revenim asupra concursului.

Dupa cum spuneam si in articolul anterior zona este superba fapt ce a fost deciziv in reusita concursului.
Din pacate standurile nu am reusit sa le impartim foarte bine, fiind destul de mari diferentele intre standuri ca numar de pesti existenti.
Vom incerca la editia urmatoare sa rugam oamenii din zona sa ne ajute la impartirea standurilor ei stiind mult mai bine bonitatea apei.
O alta problema ce am intampinat-o a fost gasirea arbitrilor. Unii arbitrii nu au putut participa la toate mansele iar cei ce au participat nu toti au avut echipament, lucru care in unele zone cu malurile inalte a fost destul de pagubos pentru concurent si pentru pesti, durata timpului in care pestele statea pe uscat fiind foarte mare, iar concurentul la randu-i pierzand foarte mult timp pana i se masura pestele.
Acest concurs ne-a demonstrat inca odata faptul ca deocamdata cea mai viabila varianta este ca cei ce concureaza sa se arbitreze reciproc.

in mansa

in mansa

O sa scriu putin efectiv despre concurs si cum s-a desfasurat el in timp.
Adunarea in tabara a fost programata pentru ora 12 dar pana la urma eram adunati in jurul orei 13:00.
S-a tinut sedinta tehnica au fost trase la sortri grupele doua fiind formate din 7 concurenti si una din 8. S-au desemnat arbitrii ca sa nu intalnim situatia cand un arbitru arbitra exact concurentul cu care venise.

alegeri grupe

alegeri grupe

Ne-am hotarat ca prima mansa sa fie decalata pentru ora 5, timpul trecand foarte repede la un concurs si mai tot timpul concurentii sunt in criza de timp, acest fapt facand competitia sa fie si mai interesanta.

Totusi intre manse unii concurenti mai gaseau timp de putin casting/pescuit.

George & Doru

George & Doru

Vremea a fost destul de buna la acest concurs totusi soarele nu a fost cu noi decat o perioada scurta fapt ce a dus la unu numar mai mic de capturi.
Desi s-au prins un total de 470 de pastravi in cele trei manse, pentru raul Sohodol nu a fost un numar foarte mare, eu personal asteptandu-ma la mult mai mult, avand in vedere potentialul apei. Deasemenea captura concursului nu a fost impresionanta, un pastrav de 26.5 prins de Fernando Felicitari!!!. Dupa spusele localnicilor exista exemplare mult mai frumoase si pot sa confirm acest lucru din propria experienta insa conditiile de concurs sunt mult diferite de pescuitul de relaxare.

Doru in mansa

Doru in mansa

Tot Fernando in prima mansa a dat recital prinzand un numar de 31 de pastravi la musca uscata, raul Sohodol fiind foarte potrivit pentru acest tip de pescuit.

Concurentii au muncit pe branci pentru fiecare pestisor iar clasamentul final a fost unul plin de surprize, norocul dar si priceperea pescarilor avand o influenta decisiva in stabilirea clasamentului.

Castigatorul concursului a fost Cosmin Rosca de la Cluj un tip care a pescuit foarte constant pe toata durata concursului. Felicitari Cosmin!!!
Locul doi a fost ocupat de prietenul meu Doru Ilcus care incepuse cu un loc 4 in prima mansa dar le-a castigant pe urmatoarele doua. Felicitari Doru!!!
Locul trei a fost ocupat de prietenul meu Andrei Savu(Veve) si a reprezentat surpriza cea mai mare si cea mai placuta din concurs pentru mine.
Desi stiam ca pescuieste bine nu ma asteptam sa fie atat de constant ocupand locul 2 in fiecare mansa. Felicitari Andrei!!!

Andrei, Ferdi, Cosmin si Doru

Andrei, Ferdi, Cosmin si Doru

Pe locul 4 s-a clasat bunul meu prieten Copolovici Calin (juventinu) avand o prestatie foarte buna la acest concurs, felicitari Calin.

Juventinu

Juventinu

S-a prins la fel de bine si la nimfa si la uscata existand posibilitati de abordare cu ambele stiluri pe raul Sohodol. Dat fiind modul de punctare a pestilor, au avut de castigat cei care au avut sansa sa prinda mai multi pesti de 20 plus cm. Pestii au punctat de la 17 cm dar un peste cu marimea intre 17 si 19.9 cm puncta intre 100 si 140 puncte iar un peste de 20 de centimetrii puncta cu 500 de puncte. Am discutat cu mai multi concurenti si parerea generala era ca aceasta regula sporeste factorul noroc din ecuatie deci ne dorim cu totii ca ea sa fie schimbata pe viitor. Ganditi-va cat de frustrant ar putea fi pentru un concurent sa prinda 5 pesti de 19.9 cm si alt concurent cu 2 pesti de 20 sa-l depaseasca la pas, dar asta pana la urma este alta discutie. Altfel spus exista lucruri care trebuiesc schimbate si schimbate cat mai curand, solutiile existand, nevoie fiind doar de punerea lor in aplicare.

Dupa plecarea de duminica de pe Valea Sohodolului, ne-am oprit la o pastravarie din zona unde Nagy Zoltan a facut pregatirile necesare pentru concursul de casting, tema concursului fiind roll casting.

Shoco a reusit cea mai lunga aruncare, Cosmin a iesit pe locul doi iar locul trei l-au impartit Nagy Zoltan si Biro Mattias, felicitari la toti patru pentru castingul foarte bun pe care il fac.

locul 1 la casting

locul 1 la casting

 

aruncare Cosmin

aruncare Cosmin

Dupa concursul de casting a inceput festivitatea de premiere, um moment foarte placut unde s-au recunoscut oficial meritele celor care au reusit sa faca performanta la concurs, arbitrilor dar si restului participantilor. Cosmin, Doru si Andrei si-au ridicat trofeele si au primit aplauzele tuturor.

festivitatea de premiere

festivitatea de premiere

La revedere Sohodol speram sa ne vedem si anul urmator la etapa a II-a, alaturi de cat mai multi prieteni muscari.

Totul a fost posibil si cu suportul clubului Muscarici din Timisoara administrat de Titus Nicoara si de Tudor Vreme si cu suportul Aqua Transilvae si bineinteles cu suportul Asociatiei Egreta din Targu Jiu, carora pe aceasta cale le multumesc ca au contribuit substantial la organizarea concursului.

De asemenea prietenilor mei Lucian Urdea(Luca), Florin Stanculescu, Florin Banu si lui Viorel le multumesc pentru eforturile depuse la organizare.

Ii multumesc si prietenului meu Dan Carstea pentru tot ajutorul acordat la concurs sper ca a mai invatat una alta de la concurentii pe care i-a arbitrat, de asemenea si lui Daniel Golea, un baiat deosebit pe care abia ce l-am cunoscut si ne-a ajutat foarte mult acolo.

Felicitari si lui Cristi Tarvuica care a fost singurul pescar din Targu Jiu care a avut curajul sa participe si sa simta ce inseamna un concurs de pescuit.

10 Responses to Open Sohodol 2011 – Concursul de pescuit la musca artificiala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *