Salut, dupa cum ati observat am lansat programul “o musca pe saptamana”, iar prima musca de pescuit la care am vrut sa-i fac un “pas cu pas” a fost black zulu. Lucrul asta nu este intamplator ci pur si simplu am facut alegerea asta pentru ca asta este musca care mi-a dat cele mai mari satisfactii anul acesta.
Sa trecem la treaba.
Materiale necesare: -carlig marimile 8, 10, 12, 14, 16, eu folosesc Mustad sau Kamasan ( http://shop.dreamfish.ro/index.php?route=product/product&product_id=209&tracking=52dd251263b03 )
- o bucata de sfoara rosie pentru codita
- dubbing negru
- sarma de cupru(atentie sarma, nu tinsel este un detaliu important la modul de lucru propus de mine)
- doua pene negre de cocos
Muste de clean – Musca de clean
1. Prima data se fixeaza ata de legat pe carlig.
2. Dupa, prindem bucata de sfoara rosie
3. Taiem sfoara aproximativ in dreptul curburii carligului, eu o las putin mai lunga cu un 1 milimetru.
4. Prindem o bucata de sarma de cupru.
5. Toarcem pe ata cantitati mici de dubbing negru si facem corpul mustei.Atentie, aici e foarte important ca dubbingul tors pe ata sa fie pus in cantitati mici si repetat, aceasta procedura dandu-ne forma corpului.
6. Finalizam corpul si ne asiguram ca lasam o distanta de aproximativ 2 mm in capat.Este foarte important acest lucru.Pot sa spun ca cele mai intalnite probleme la incepatorii in legat este faptul ca la finalizare capul mustei acopera aproape tot ochetul carligului, iar asta se intampla datorita faptului ca nu se calculeaza acest lucru inca de la inceputul legarii.
Deci lasati fara grija 2 mm distanta intre capatul corpului si ochetul carligului, nu va faceti griji se va umple.:))
7. Atasam o pana neagra pentru a palmera corpul.Palmeratul se numeste procedeul de a cercla corpul mustei cu pana, ganditi-va la o omida si o sa va dati seama.
8. Incepem palmeratul inspre coada mustei, in functie de marimea carligului si a penei aleasa proportional cu carligul vom avea intre 4 si 6 ture.In momentul in care am ajuns cu varful penei langa codita rosie asiguram pana cu ajutorul sarmei de cupru, o tragem peste aceasta si incepem sa facem cerclajul mustei asigurand in acelasi timp si pana.
9. Continuam cu cerclatul mustei in asa fel incat sa nu aplecam foarte multe barbule din pana si la capat strangem cu ata.
10. Taiem surplusul de pana din spate si sarma din fata, la sarma recomand ruperea ei prin rotatii succesive pentru a salva foarfeca.:)
11. Mai atasam o pana neagra, acum incepem sa ne dam seama cat de important a fost ca am lasat spatiul de 2 mm de care am vorbit mai devreme.
12. Dupa ce am atasat pana, dam doua ture sau trei, nu va faceti probleme daca barbulele sunt putin razlete, urmatorul procedeu va elimina aceasta problema, asigurati-va ca pana e stransa bine si taiati varful penei ramas dupa ce ati asigurat-o.
Prindeti cu mana barbulele mustei si trageti-le spre spate, dupa care efectuati cateva ture cu ata la baza barbulelor, asta va face ca barbulele sa se aranjeze frumos.
13. Urmeaza nodul final iar dupa vom da cu lac pe capul mustei pentru anduranta.
Cateva comentarii:
In functie ca calitatea materialelor, aspectul mustei va arata pe masura, musca facuta de un incepator cu materiale de calitate poate sa arate mult mai bine ca musca legata de un legator experimentat cu materiale de slaba calitate, bineinteles ca recomand materiale de calitate dar nu intotdeauna se poate, asa ca adaptati-va.
O alta mentiune pe care vreau sa o fac este ca in functie de apa in care se pecuieste si mai important de sezonul in care se pescuieste musca poate fi lestata discret cu plumb pe carlig. Acesta metoda se aplica inainte de a prinde ata de legat, deci este primul pas.
Pentru intrebari sau completari va rog sa-mi scrieti la adresa muscar.ro@gmail.com sau doar lasati comentarii aici.
Pentru alte exemple, iti recomand sa vizitezi galeria mea foto de muste artificiale.
Cu prietenie,
Mihnea
3 Responses to Cum sa legi o musca artificiala – black zulu