Cand am citit despre musca “Klinkhammer” imi era greu sa cred ca da rezultate asa de bune cum o laudau cei care au scris articolul.
Intre timp a venit si momentul sa o testez si vreau sa spun ca am ramas impresionat. Pe Somesul Cald impreuna cu Calin si cu Veve am avut o partida memorabila la uscate, principala musca folosita de noi atunci fiind “Klinkhammer”.
Dupa am mai folosit-o de cateva ori la lipan si din nou cu rezultate.
Cum sa legi o musca “Klinkhammer”
Am ales sa legat musca model “Klinkhammer” folosind biot de curcan olive pe corp, deoarece corpul mustei cred eu, iese mult mai interesant decat cu dubbing.
Materialele folosite sunt: un carlig curbat marimile 12,14 sau 16 nu foarte gros deoarece “Klinkhammer” este o musca uscata (niste carlige bune si calitativ si ca pret sunt Kamasan B100 si le gasiti aici http://shop.dreamfish.ro/index.php?route=product/product&product_id=202&tracking=52dd251263b03 ) , o pana de cocos (grizzly, negru, etc), ata de legat 17/0, dubbing orice culoare(dupa preferinte) sau in loc de dubbing o barbula din pana de paun, o bucata polipropilena pentru smocul ce ne va ajuta sa vedem musca mai bine pe apa.
Fly fishing, Pescuit la musca, Fly tying
1. Fixam carligul in menghina.
2. Atasam ata de legat 17/0 pe carlig
3. Atasam o bucata de polipropilena
4. Eliminam surplusul si incepem sa asiuram polipropilena.
5. Executam cu ata de montaj mai multe ture si in fata si in spate pentru a ne asigura ca polipropilena nu se invarte pe carlig (nu aluneca) dand chiar si cateva ture doar pe polipropilena pentru a asigura o zona “neteda” pentru momentul in care se va atasa pana.
6. Ne ducem cu ata de montaj spre spatele mustei si atasam barbula din biotul de curcan
7. Dam cu putin lac pe carlig inainte sa incepem formarea corpului, biotul fiind un material destul de sensibil.
Atentie la modul in care se formeaza corpul. Biotul la rotire pe carlig trebuie sa fie ca in imagine, adica partea groasa sa fie intotdeauna spre baza.
Daca ati inceput rotatiile si nu e ca in imagine, reveniti si incepeti sa rotiti in sensul opus.Fenomenul se intelege exact doar daca practicati, o sa vedeti ca nu e mare filosofie.
8. Spira cu spira se formeaza corpul care este de efect.
9. Asiguram si taiem surplusul.
10. In acest moment atasam o pana, e foarte important sa o atasam la momentul acesta.
11. Incepem sa formam o suprafata tare pentru formarea “parasutei” dand ture cu ata de montaj in acelasi timp si peste pana si peste polipropilena ca in imagine.
12. Toarcem putin dubbing si incepem sa formam toracele mustei. Se poate folosi si o barbula din pana de paun. Culoarea dubbingului eu o prefer asemanatoare celei a penei de paun.
13. Recomand o verificare a dubbingului si a aranjarii acestuia si pe partea opusa deoarece de multe ori am patit sa nu am toracele compact in partea opusa vederii.
14. Prin rotatii succesive in fata si in spatele polipropilenei se formeaza toracele.
15. Urmatorul pas, cu ajutorul clestisorului de hackel incepem sa dam ture cu pana in jurul axei de polipropilena. Dam doua trei ture si asiguram pana.
16. Prefer sa folosesc pentru nodul final la aceasta musca, finalizatorul de tip tub.
Musca e aproape gata.
17. Taiem ata de legat de la nod scurtam si smocul de polipropilena si musca e gata.
Va asigur ca e bine sa aveti in penar aceata musca, cu mentiunea ca e bine sa o aveti legata chiar si pe carlige de 18.
Daca esti interesat sa vezi mai multe exemple de muste artificiale poti sa accesezi galeria foto aici:
Cu stima,
Mihnea
6 Responses to Cum sa faci o musca “Klinkhammer”