Fly tying – Muste de pescuit – Muste de pastrav – Muste artificiale
Musca pe care am propus-o pentru a 4-a saptamana din programul “o musca pe saptamana” este faimoasa “Pheasant Tail” sau coada de fazan. De fapt este o varianta a acestei muste, facuta cu bila de tungsten. Aceasta musca intra in categoria nimfelor, fiind o musca care evolueaza pe fundul apei.
Materialele de care avem nevoie pentru aceasta nimfa de pastrav sunt: carlig knapek N marimea 12 sau Kamasan B402 ( http://shop.dreamfish.ro/index.php?route=product/product&product_id=211&tracking=52dd251263b03 ), bila tungsten aurie de 3, ata de legat eu folosesc ata alba 17/0 pentru ca nu imi place sa ingros corpul suplimentar, pana de fazan, sarma de cupru subtire, doua barbule de pana de paun din ochiul penei.
Fly tying – Muste de pescuit – Muste de pastrav – Muste artificiale
1. Primul lucru pe care il facem este bineinteles fixarea carligului cu o bila tungsten pe el, in menghina.
2. Urmatorul pas este prinderea a catorva varfuri de barbule de pana de fazan pe post de coada.
3. Dupa ce am prins coada mergem cu ata la baza cozii si prindem in acelasi timp o bucata de sarma de cupru foarte subtire si cateva barbule de pana de fazan intregi, barbulele eu le prind de partea subtire.
4. Urmatorul pas este sa dam o forma cat mai reusita (conica) subcorpului cu ajutorul atei si sa ducem ata langa bila tungsten.
5. Luam barbulele de fazan si incepem constructia corpului.Cand am ajuns la capat, asiguram cu ata de legat.
6. Eliminam surplusul de pana ramas dupa care cu sarma de cupru facem cerclajul nimfei in sens invers fata de cum am cerclat cu barbulele de fazan pentru corp.Asiguram bine sarma si rupem surplusul prin rotire succesiva.
7. La aproximativ 3 mm de bila de tungsten atasam 5-6 barbule de fazan din nou cu partea subtire a barbulelor.
8. Eliminam partea din fata.
9. Luam dintro pana de paun de langa ochi sau chiar din ochi, doua barbule.
10. Atasam cele doua barbule.
11. Incepem sa construim toracele cu ajutorul barbulelor din pana de paun prin rotatii succesive, atentie sa nu suprapuneti spirele una peste alta pe cat posibil.
12. Dupa ce executam toracele asiguram cu ata si taiem surplusul de barbule de paun, dupa care venim cu penele de fazan langa bila de tungsten si le prindem cu ata ca in imagine.
13. Eliminam surplusul dupa care incheiem musca.
14. Nimfa este gata, putem sa aplicam cu ajutorul unui ac, lac ca sa asiguram musca pentru dintii pistruiatilor.
Vedere de sus.
Inca o poza dintrun anumit unghi, bineinteles ca pastravul e posibil sa o vada din orice unghi 🙂
Desi este o nimfa clasica si se gasesc informatii despre ea pe foarte multe siteuri, am ales sa scriu si eu despre ea avand in vedere ca este o musca ce nu trebuie sa lipseasca din cutia oricarui muscar.
Pentru alte modele, iti recomand sa vizitezi galeria mea foto de muste artificiale.
Cu prietenie,
Mihnea
11 Responses to Cum sa faci o musca de pastrav – Pheasant Tail (Coada de fazan)