browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ponturi pentru pescuit la musca pe ape tulburi

Posted by on May 30, 2011

Pescuit la musca

Fly fishing in Romania

Zilele trecute am plecat la o partida la pastrav cu prietenii mei Andrei si Calin. Bineinteles ca sa ajungem din Timisoara la orice rau cu pastravi trebuie sa parcurgem un mimim de 100 de kilometri, noi cei din Timisoara fiind foarte dezavantajati la capitolul ape de munte. De data asta am mers cam 130 de kilometri si am ajuns pe o vale foarte frumoasa insa apa era nu maro ci chiar tindea spre rosu cat era de murdara.

pastrav pe apa tulbure

pastrav pe apa tulbure

Nu am disperat, ne-am spus ca vom urca poate mai sus va fi mai putin tulbure. Am tot urcat si am tot urcat, din cand in cand ni se parea ca apa e mai limpede dar ne inselam in locurile cu apa mai mica, acolo mai vazandu-se cateva pietre.

Pana la urma am vazut totusi o mica schimbare, apa nu mai era rosie era maro. Ne-am oprit si am inceput sa ne pregatim pentru pescuit la nimfa. Am ales toti trei sa nu mai pescuim cu leadere lungi, adica fara snurul de fly si sa folosim snurul de fly si un leader de 2 m cu mustele.

Asa am si inceput, Calin avand niste atacuri neconcretizate. Eu si Andrei nu am avut nicio trasatura vreo doua ore, timp in care Calin a mai avut un pastrav frumos in carlig dar nu a reusit sa-l aduca la mal, trasaturile avandu-le la muste negre si pescuind cat mai pe langa mal si pe langa bolovani unde apa era mai mica.

Primul pastrav, foarte mic l-am pacalit intrun loc unde in mod normal as fi dat si pe apa limpede, avantajul pe apa tulbure fiind ca te poti apropia mult mai mult de locul unde vrei sa pescuiesti. Concluzia pe care am tras-o este ca trebuie insistat la greu in orice loc unde am crede ca stau ceva pesti. Totusi in locurile adanci parerea mea este ca nu merita incercat pe apa tulbure, trebuie cautate locurile bune cu apa ceva mai mica si insistat pe toate traseele posibile de mai multe ori. Sunt foarte multe impuritati in apa si cu ele concureaza nimfele noastre asa ca probabilitatea ca nimfele sa ajunga in gura pistruiatilor se micsoreaza.

Musca la care am prins a fost o poloneza pe carlig de 14, coada neagra, corp negru fazan, tinsel argintiu pana neagra bila aurie.

Dupa ce ne-am convins ca nu vom sparge gura targului in locul respectiv adica pe o apa cu debit destul de mare am cautat sa pescuim pe ceva afluenti care speram noi ca vor fi mai limpezi. Am gasit un parau foarte mic care din pacate era si el tulbure si am inceput sa pescuim pe el dupa ce in prealabil luasem niste informatii de la sateni si aflasem ca mai exista pastravi pe acel parau.

Nu a durat mult si Andrei a scapat un pastrav destul de frumos intrun loc care nu promitea mare lucru. Fiind atunci convins ca sunt pastravi acolo am gasit un loc unde eram sigur ca stau ceva pesti si am inceput sa dau. Am dat cateva minute fara sa am niciun atac si dintro data am nimerit traseul potrivit scotand un pastrav destul de frumos pentru acea apa tot la musca neagra de mai sus.(poloneza variant)

pastrav pe apa tulbure

pastrav pe apa tulbure

Se poate vedea in poza si culoarea apei.

pastrav pe apa tulbure

pastrav pe apa tulbure

Calin a reusit sa agate si el trei pastraviori pe un afluent si mai mic ca cel din imagine si cu apa la fel de murdara.

Am mai reusit si eu sa scot unul de pe acel afluent la aceeasi musca, eu urmarind in mod special acest lucru deoarece tineam neaparat sa am un pastrav prins pe un parau pe care puteam la propriu sa stau cu un picior pe un mal si cu unul pe celalalt, pentru ca mi se pare un lucru uluitor unde putem gasi pastravii pe apele de munte.

Bineinteles ca toti pestii au fost eliberati , partida cu pricina fiind una dintre putinele partide pe apa tulbure care chiar mi-au placut.

Am ales sa scriu cateva cuvinte despre aceasta partida stiind perfect ca este un subiect care pe toti ne intereseaza si anume adaptabilitatea in caz de apa tulbure. Chiar daca partida in sine nu a fost cu nimic impresionanta ca si capturi consider ca orice informatie despre pescuitul pe apa tulbure poate ajuta.

Pana data viitoare,

cu stima,

Mihnea

 

2 Responses to Ponturi pentru pescuit la musca pe ape tulburi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *